Loading Map....

Дата/час
09/04/2014
18:30 - 20:00

Място
Дом на културата Борис Христов
Гладстон 15
Пловдив

Категория


Община Пловдив, Дом на културата „Борис Христов“,
ИК Жанет 45 и Катя Белчева представят книгата

„Светлината си тръгва на пръсти“ от Катя Белчева

С участието на:

Божана Апостолова – издател
Петър Чухов – редактор
Ина Иванова – модератор

9 април 2014 г., сряда, 18:30 ч.
Дом на културата „Борис Христов“, етаж 2
ул. Гладстон № 15

Книгата е спечила проект по Програмата на Община Пловдив за финансиране книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания. Издава се в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Eвропейска столица на културата 2019.

Талантливата поезия е предизвикателство. Даровитите поети предизвикват смисъла на думите. Катя Белчева прави още една крачка – тя предизвиква смисъла на нещата. И от това се раждат вибрации, които събуждат изяществото на непосредствеността.

Петър Чухов
Познавам и следя с ангажирано внимание писането на авторката още от началната й обещаваща поява в литературния живот. С готовност приех да стана редактор на първата й книга (която бе наградена на “Южна пролет”, най-престижното признание за млад автор). Така че изпратеният ми ръкопис беше за мен просто потвърждение на очакванията ми. С голяма радост откривам развитие, и още повече смелост, и спокойно-мъдро вглеждане… Има книга: силна, истинска, заслужаваща адмирации.

Екатерина Йосифова
Особен акцент в поетическият език на лирическата книга на Катя Белчева е пестеливостта на изказа, лаконичността, в която визията и нейният смисъл съумяват да намерят максималната си концентрация. Така се пораждат множество лирически фрагменти, притежаващи собствено ядро на автономност, но и щедро „обърнати” един към друг.

Гергина Кръстева, сп.”Страница” (За книгата „Стъпала в пясъка”, 2010г)
Човекът на тази поезия не просто е свързан с реалиите в света, но и живее ведно с тях, превръща се в неразделна тяхна част. Възможно е както метафоричното преливане на човешкото в друга субстанционалност, така и обратното. Това превръща „страха“ в камък, „в който бие сърце“, а погалването на пчела – изпълва мислите с мед“.

Здравко Дечев, сп.”Страница” (За книгата „Стъпала в пясъка”, 2010г)

Катя Белчева е родена и живее в град Пловдив. Завършила е Славянска филология и История в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Превежда от полски език. Има множество публикации в литературните издания в страната. През 2010 г. излиза книгата й „Стъпала в пясъка“ (Издателство „Жанет 45“, редактор Екатерина Йосифова), с която печели награда за дебютна книга на млад автор „Южна пролет“, Хасково, 2011 г. През 2013 г. е отличена в конкурса за поезия „Добромир Тонев“ и в конкурса на Община Пловдив за издаване книги на пловдивски автори.