Map Unavailable

Дата/час
15/05/2024
18:00 - 19:30

Място
Хабитати
Добри Немиров 11
Русе

Категория


„Керван за гарвани“ и Емине Садкъ в Русе
В споделеното пространство за вкусни преживявания „Хабитати“ в Русе паркираме един „Керван за гарвани“ – книга, посветена на бъдещето, което винаги идва.
„Мъж пътувал четиресет и шест години във времето, но никой не знае дали напред, или назад, защото живеел в Делиормана“, така започва тази книга, събрала историите на Тодоров, Горския, Мила, дядо Мухиттин, Бинназ и още цял керван свободни лудогорски електрони, с които ще попътуваме. Илия, като един умел деведжия, ще го поведе – накъде? Ще видим. Навътре също е посока.
Елате в „Хабитати“, за да отворим сетивата си за аромата на праскови, с който е пропит този роман. Пък все някой ден на лицата ни ще се изпише лято.
*
Познавате ли Емине Садкъ? Нищо чудно да сте я срещали на музикален фестивал, на пазар за зарзават, на Шуменската гара, на амстердамска улица или докато готви леща. Между всичките тези неща, през 2019 г. Емине печели голямата награда на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“, която се състои в издаване на книга. „Керван за гарвани“ излиза полуапокрифно, моментално прави впечатление и още по-внезапно изчезва от погледите – всички говорят за този роман, но трудно може да се купи от някъде, въпреки че през 2022 г. се появява и второ издание.
*
Изданието, което ще ни прави компания на 15 май в „Хабитати“, е редактирано и обновено, придружено с 11 черно-бели илюстрации от Екатерина-Мария Миткос. В него не сме се опитали да напудрим и полираме до блясък безобразно талантливото и лишено от поза писане на Емине. Напротив, това си остава един необуздан, пънкарски текст, „пътуване из дивашкото въображение“ на авторката. Само поизтупан от „досадните повторения, рошавите изречения и граматическия ужас“.
Чакаме ви в „Хабитати“ заедно с Емине, Невена и Илия.