Loading Map....

Дата/час
13/12/2018
16:30 - 18:00

Място
НДК
Площад България 1
София

Категория


Литературен фестивал 2018: Дискусия: как се отваря архив на тайните служби?

В Югоизточна Европа преработването на комунизма чрез разкриването на документите на Държавна сигурност се случва в съвсем различен мащаб. Дискусията ще постави въпроса за актуалното състояние на проблема и обществените нагласи в България и Румъния. Ще бъдат обсъдени ангажимента на гражданското общество и подкрепящата роля на Германия.
с участието на:
Илия Троянов (Германия/България), писател. За своя роман „Власт и съпротива“ прави проучвания в архивите на българската Държавна сигурност.
Томас Крюгер (Германия), ръководител на Федералната централа за политическо образование. Един от основателите през 1989 г. на Социалдемократическата партия в ГДР (SPD). Като застъпник на гражданските права той е отлично запознат със следенето от страна на тайните служби.
Джермина Нагъц (Румъния), от службата за изследване на архива на Секуритате, C.N.S.A.S., занимава се с досиетата на писателите.
Пламен Дойнов, доцент в Нов български университет, където от 2012 г. ръководи департамента по Нова българистика и програмата „Литературата на Народна република България 1946-1990 г.“. В работата си представя и интерпретира документи от архивите на българската Държавна сигурност.
модератор: Диана Иванова, автор на документални филми, журналист и писател. Темите й са културният обмен и паметта за миналото. В рамките на проекта „Аз живях социализма“ изследва следите, които социализмът оставя в душите на хората.