Loading Map....

Дата/час
21/09/2020
19:00 - 21:00

Място
Литературен клуб „Перото“, НДК


Категория


Литературни понеделници: Алек Попов

В навечерието на своята 5-годишнина и през новия литературен сезон, в който ви очакват любопитни четения и представяния на книги, клуб „Перото“ стартира серия от срещи с любими български писатели – „Литературни понеделници“.

Всеки първи ден от седмицата публиката ще има възможност да се среща с водещи имена от съвременната литературна сцена в България, с които да обсъжда теми както от литературата, така и от живота. Модератор на събитията ще бъде ръководителят на сектор „Национален център на книгата” Светлозар Желев.

Гост на второто събитие от серията Литературни понеделници ще бъде Алек Попов.

Алек Попов е автор на романите „Мисия Лондон“, „Черната Кутия“, „Сестри Палавееви в бурята на историята“, „Сестри Палавееви по пътя към новия свят“; на есеистичната книга „Спътник на радикалния мислител“, както и на редица сборници с разкази, сред които „Ниво за напреднали“, „Митология на Прехода“, „Телесни плевели“. Той е сред най-превежданите и четени български писатели с повече от 40 книги, издадени в чужбина. Романът „Мисия Лондон“ е преведен на 16 езика. Алек Попов е съавтор на сценария на филма „Мисия Лондон“ по едноименния му роман, както и на няколко пиеси, поставени на различни сцени. Носител е на редица литературните отличия, сред които: наградата за нова българска проза „Хеликон“ (2002, 2013); националната награда за драматургия „Иван Радоев“, наградата „Елиас Канети“, „Цветето на Хеликон“ за най-продавана книга на 2007 и 2013 г., наградата на британския ПЕН Център за преводна литература, наградата ProzaBalkan за принос към балканската литература (2019 г.) и др. Алек Попов е член-кореспондент на Българската академия на науките в отдела творци на изкуството.

Билети за „Литературни понеделници“ можете да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg на цена от 10 лв.

Пакетният билет за трите събития е на стойност 25 лв.

*Част от приходите ще отидат в подкрепа на участващите в събитията български автори, както и за програма „Българска книга” на Национален център за книгата в НДК, която подпомага издаването на съвременна българска литература.