Loading Map....

Дата/час
25/05/2016
18:30 - 20:00

Място
Литературен клуб „Перото“, НДК


Категория


Майкъл Фрейн в България

Майкъл Фрейн е най-философският комедиен писател и най-комичният философски писател.

                                                                                                                                                    Дейли Мейл

За първи път в България гостува журналистът, романистът, драматургът и преводачът Майкъл Фрейн. Заповядайте на премиерата на романа „Стремглаво“!

Модератор на събитието е Георги Тошев, с участието на Светлозар Желев и режисьора Андрей Аврамов.

Романът „Стремглаво“ е блестяща проза с драматургичен щрих и елемент на историческо разследване. Млад лондончанин, философ и университетски преподавател, попада на картина, за която предполага, че е отдавна загубен шедьовър на Питер Брьогел Стария. Мисълта да придобие световна слава го заплита в сложна, тъжна и смешна верига от събития, променила живота му завинаги. Лични отношения и исторически факти, лъжи и истини се преплитат в главоломен водовъртеж, който някак, като картина на еретика Брьогел, „изобразява онова, което не може да бъде изобразено“.

Майкъл Фрейн е водещ английски писател, драматург и журналист. Романите му досега не са превеждани в България. Роден е в Лондон през 1933 г. Журналист и общественик, Фрейн пише 12 романа, над 30 пиеси, ред публицистични и биографични трудове. Печели 20 големи британски и световни награди за литература и драматургия. Изтъкнат преводач на руска класическа литература. Пронизано с изтънчен английски хумор, творчеството на Фрейн е проникновен разбор на човешките отношения и забавните чудатости на британците. Фрейн предпочита трудното „първо лице, единствено число“. Както подобава на драматург, прекрасно изградените му фабули гъмжат от силно забавни обрати.