Loading Map....

Дата/час
19/10/2015 - 20/10/2015
12:00 - 17:00

Място
Кинозала на НАТФИЗ


Категория


На масата - семейните отношения в съвременната полска драма

По случай Годината на полския театър се организира среща с д-р Зошка Папужанка на тема „На масата – семейните отношения в съвременната полска драма“. Д-р Папужанка гостува в София на 19 октомври, от 14.00-17.00 ч., Кинозала на НАТФИЗ, ул. Раковски 108 A. В Пловдив на 20 октомври, 12.00 – 14.00 ч. – Пловдивски университет, Ректорат, зала „Компас“

Организатори са: Полски институт в София съвместно с Катедра „Театрознание“ на НАТФИЗ и Филологическия факултет на Пловдивски университет

Любителите на полската драматургия ще имат възможността да изгледат прожекцията на спектакъла „Горе, над нас” – реж. Мариуш Белински (от цикъла „Театротека“) в превод на Божко Божков.

Якуб е осъден за престъпление, което не е извършил. След излежаване на 20-годишна присъда той излиза от затвора. Може ли да бъде свободен? Якуб се запознава с единствения свидетел, въз основа на чиито обвинения е осъден… Разговори и поетични монолози са основата, върху която е изградена тази семейна и социална драма.

След прожекцията е срещата с д-р Зошка Папужанка: „На масата – семейните отношения в съвременната полска драма” и дискусия за новата полска драматургия в рамките на постоянния театрален семинар с ръководител проф. дин Камелия Николова.

Зошка Папужанка – театровед, учителка по полски език, доктор по литературознание в Педагогическия университет в Краков. Дебютната й книга „Szopka“ ( Świat Książki, 2012) е номинирана за литературните награди „Паспорти на Политика“  и НИКЕ.

Цикълът „Театротека“ е проект на Студиото за документални и игрални филми във Варшава. Идеята на проекта е да се използва потенциалът на филмовата технология за екранизиране на най-интересните постижения на „младата“ полска театрална драматургия. Стилистиката и конвенцията на съвременните пиеси са напълно различни от класическата драма. Освен това новото поколение автори, пишещи за театъра, създават свой оригинален език, обогатяват съвременната драма с проблематика, интересна за младите хора и техния начин на възприемане на заобикалящата ни действителност.

Младата полска драматургия заслужава да бъде популяризирана сред един по-широк кръг от зрители и това е основната цел на този образователен проект, споделят организаторите.