Loading Map....

Дата/час
30/09/2015
18:00 - 19:30

Място
Столична библиотека


Категория


Награди на Съюза на преводачите за 2015 г.

Международният ден на преводача се отбелязва от 1991 г. насам на 30 септември по решение на Съвета на Международната федерация на преводачите (ФИТ).

По повод на Международния ден на преводача Съюзът на преводачите в България, създаден на 5 юни 1974 г., ще връчи годишни награди за превод на български преводачи и на чужденци, превеждащи българска литература, в Столична библиотека.

Наградите са в пет категории: Наградата за цялостна дейност в областта на превода (присъжда се само на членове на СПБ), Специалната награда за изключително високи постижения, Наградата за ярки постижения, Наградата „Елена Мутева” за художествен превод от млад преводач, Награда за особени заслуги на изтъкнати преводачи от български на чужд език.

Номинациите за конкретен превод за 2015 г. са 21. От тях 10 получават награда. Номинациите за цялостно творчество са 10. От тях 7 получават наградата.

СПБ е член на Международната федерация на преводачите (ФИТ). Голям брой български преводачи са носители на престижни наши и международни награди за литературен превод. Първият носител на новоучредена през 2014 г. от ФИТ Международна награда за превод на научна и техническа стана българска преводачка, член на СПБ – Светла Мутафова.

Заповядайте в Столична библиотека на 30 септември 2015 г. от 18:00 ч. в Мраморно фоайе, ет. 1.