Loading Map....

Дата/час
31/03/2016
18:00 - 20:00

Място
Турне на Анчо Калоянов, Варна
бул. „Приморски“ 22
Варна

Категория


Национално литературно турне на писателя Анчо Калоянов - Варна

Издателска къща „ХЕРМЕС“ организира премиерата на романа „Димитър Злочести и Войводата Патрев“ от Анчо Калоянов в град Варна.

За книгата

След издаването на „Калуня-каля“ на Георги Божинов романът „Димитър Злочести и Войводата Патрев“ на Анчо Калоянов е втората забележителна и забравена книга за Априлското  въстание  (първото  издание  е през 1978 г.), която „Хермес“ предлага за нов прочит. Вярвам, че тя също ще намери път до сърцето на днешния читател.“, Стойо Вартоломеев

„Дълбоко българска е тази книга не само по характера и целта си, не само поради историческата си принадлежност, а и поради своята философия на историята.“, Васил Попов, 1978 г.

„Романът разказва за пробуждането на националното самосъзнание, назряването на Априлското въстание, избухването и потушаването му.“, Иван Станков, 2015 г.

За автора

Анчо Калоянов е роден през 1943 г. в село Бъзовец, Русенско. Завършил е „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ (1964-1968). Работил е като уредник-фолклорист в Музея на гр. Дългопол, Варненско. През 1972 г. става  асистент по „Български фолклор“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, по-късно получава званието доцент, а днес вече е един от най-уважаваните професори.

Над 20 г. е научен ръководител на кръжока по български фолклор „Акад. М. Арнаудов“, чрез който се формират научните интереси на редица бъдещи фолклористи и литературоведи. Научен ръководител е и на над 80 дипломни разработки, защитени във ВТУ. Обект на научните му интереси са архаичните пластове на българския фолклор (митология, езичество, шаманство), както и проблемите на българската култура и религиозен опит от ранното средновековие до най-ново време. Анчо Калоянов е член на СБП от 1981 г. Автор е на книгите „Последното жито на лятото“ (разкази, 1970), „Селищна могила“ (новели, 1976), „Седмият живот“ (разкази и новели, 1981), „Див огън“ (роман, 1997), „Девети“ (роман, 2003) и др. По разказа „Страдивариус“ от „Седмият живот“ е заснет едноименен филм.  През 2015 г. Анчо Калоянов е избран за Преподавател на годината от студентите във ВТУ.

***

Сняг падна по Балкана – потерите вървяха по стъпките им, реките придойдоха – проклети да са! – робски страх изпълзя като отровни змии от душите на мирни орачи и пастири и те викаха: „Дръжте ги!“. Апостолите не можеха да минат отвъд, след Батак и Бояджик те можеха да свържат времето само със смъртта си и историята не ги искаше живи…
А Войводата ще поиска да го изведат:
– Това е моята България!
Към Трънлива стока отдолу бърза Пилич Осман със зареден револвер, с нож – а отгоре слиза онова Аспарухово девойче от ХVІІ век и носи върбовата клонка.

Повече подробности за литературното турне може да намерите тук.