Loading Map....

Дата/час
10/05/2017
18:00 - 20:00

Място
Читалище “Алеко Константинов”
бул. 6 септември 160
Пловдив

Категория


Нощ на литературата в Пловдив в Читалище “Алеко Константинов”

Читалище „Ал. Констанинов” участва за четвърта поредна година в Нощ на литературата.Тази година ще се проведе шестото издание за инициативата в България и единадесето в международен мащаб.
Двадесет партньори ще представят през 2017 г. откъси от преведени на български език произведения на съвременни европейски автори. Това са посолства и културни институти на европейски страни, Представителството на ЕК в България и фондация „Детски книги“. Тази година, за 6-и път у нас, Нощта на литературата ще е на 10 май от 18 до 22 ч.в 12 града – Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. Нощта на литературата е международно събитие, което популяризира съвременни европейски автори. В ролята на четци влизат популярни личности – актьори, радио- и телевизионни водещи, музиканти и др. Слушателите т.г. ще могат да чуят немска, английска, исландска, литовска, унгарска, португалска, испанска, италианска, ирландска, македонска, норвежка, полска, руска, белгийска, румънска, финландска, швейцарска или чешка поезия и проза.


Литературният салон на читалище „Алеко Консатнтинов” ще представи авторите: Лукас Берфус /Швейцария” и Катержина Тучкова /Чехия/


ЛУКАС БЕРХУС е роден през 1971 г. в Тун, Швейцария. Дипломиран търговец на книги. От 1991 г. живее и работи като писател на свободна практика в Цюрих. Написал е редица пиеси за театралната трупа АСА400. Сътрудничи на театрите в Бохум, Хамбург и Берлин. Носител е на литературни награди на швейцарските градове Тун, Цюрих и Берн и на немската награда „Лойк“. През 2003 г. германското списание „Театърът днес“ го определя като многообещаващ съвременен немскоезичен млад автор. През 2005 г. е обявен на театралните празници в Мюлхайм, а след това и от списание „Театърът днес“ за драматург на годината.
След новелата му „Мъртъвците“ и сборниците с пиеси „Сексуалните неврози на нашите родители“ и „Амигдала“, излезли вече на български език, „Сто дни“ е първият му роман, публикуван през 2008 г. За него той получава немските награди „Мара Касенс“, „Ана Зегерс“, „Ханс Фалада“ и специалната награда за мир „Ерих Мария Ремарк“, както и наградата „Шилер“ на едноименната швейцарска фондация.
Актьорът СТЕФАН ПОПОВ ще чете откъси от неговия роман „Сто дни“

АТЕРЖИНА ТУЧКОВА (1980) е завършила история на изкуството и чешки език и литература във Философския факултет на Масариковия универститет в Бърно. Работи като независим куратор на чешки и международни арт проекти, представящи предимно млади художници. Автор е на редица изкуствоведски публикации, както и на разкази и романи, които се радват на изключителен интерес сред чешките читатели. За романа си „Богините от Житкова“ (2012) получава престижните литературни отличия „Магнезия Lитера“ и „Чешка книга“ в категорията „Награда на читателите“, както и наградите „Йозеф Шкворецки“ и „Чешки бестселър“. Освен на български романът има преводи на още десет езика.
Актьорът СТЕФАН ПОПОВ ще чете откъси от нейния роман „Богините от Житкова”