Loading Map....

Дата/час
29/10/2014
17:00 - 19:00

Място
Галерия „Алма Матер“, СУ „Св. Климент Охридски“
бул. Цар Освободител №15
София

Категория


Представяне на новия брой на сп. "Пирон"

БРОЙ # 8 на онлайн списание „Пирон“ е с тема: АКАДЕМИЧНИЯТ (UNDER)GROUND 1981 – 1989

Списанието представят:  д-р Галина Гончарова, преподавател в Катедра „История и теория на културата”, водещ на броя и проф. Александър Кьосев, главен редактор на списанието и директор на Културния център на СУ.

Новият брой на онлайн списанието „Пирон“  представя и изложбата „Академичният underground 1980 – 1989” (02.12.2013 – 10.01.2014, Галерия „Алма Матер”), интервюта с известни български интелектуалци  и интерпретации на млади учени и на студенти от Софийския университет върху събраните архивни материали и биографични свидетелства.

През 80-те години във и около Софийския университет възникват множество формални и полу-формални кръгове (салони, семинари, конференции и др.), които събират млади хора на науката и изкуството със силен критически усет и особен вкус към непреподавани и слабо познати по онова време теоретични традиции и интердисциплинарни подходи. В тях приятелските близости се пресичат с конфликтните самоличности, младежкият егоцентризъм – с пълна отдаденост на интелектуалната игра, купонджийските настроения – със самиздатски начинания, страстният интерес към изкуството – с отрицание към политическия и културен свят на българския държавен социализъм.

Дали тези кръгове успяват да развият нови, оригинални и вътрешно-опозиционни на официозната наука интереси и компетенции, които след 89-та година влизат в употреба на курсове и магистърски програми с култов статус, или просъществуват единствено в носталгичната памет за младостта (на участниците)?
Дали в тях се конструират социални солидарности и идеологии на протеста или се аргументира резигнацията и дистанцията от всякакви форми на колективна съзнателност?
Доколко те остават под „публичната и университетска повърхност“ и/или се превръщат в съществена, представителна част на съвременната университетска култура в България?

Дизайн на корицата и изложбените материали: Лъчезар Бояджиев
Снимка:  Цочо Бояджиев;  Фотомонтаж: Деян Деянов
Сътрудници за интервютата към броя:
Ваня Еленкова, Владия Михайлова, Изабел Йорданова, Десислава Иванова, Яна Колева