Loading Map....

Дата/час
07/05/2014
10:30 - 11:30

Място
ДТ Стефан Киров
пл. Хаджи Димитър 4
Сливен

Категория


Национален фестивал на детската книга в Сливен 2014 Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен
Министерство на културата
Община Сливен

ви канят на откриването на

XVI НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА
Сливен, 7 – 9 май 2014г.
под почетния патронаж на г-жа Маргарита Попова
– Вицепрезидент на Република България

10:30 ч.
Драматичен театър „Ст.Киров”
Фоайе

НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА се провежда се ежегодно от 1999г. Организира се от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен и Сдружение „Национален фестивал на детската книга“ с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Държавна агенцията за българите в чужбина, издателства и др. Гости на Фестивала са автори, издатели, книгоразпространители, библиотечни специалисти от България и др.страни, педагози, психолози, представители на българските общности от чужбина и много деца.
Всяка година в програмата на фестивала се включват: базари на книги, представяне на автори и издателства, кръгли маси по проблемите на детската книга, конкурси, изложби, представления, концерти, карнавални шествия и др. Ежегодно в рамките на Националния фестивал на детската книга се провеждат и национални детски литературни конкурси и конкурси за рисунка на различни теми.
От 2004г., в рамките на Фестивала, се връчва и Национална награда “Константин Константинов”
за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Наградата включва малка пластика,
диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.
От 2002г. организаторите на Националния фестивал на детската книга работят в партньорство с Международния детски фестивал “Змеjeве дечjе игре” /Нови Сад, Сърбия/, а от 2005г. и с Андерсеновия фестивал /Сестри Леванте, Италия/, Фестивал на приказките /Берлин, Германия/.
Създадоха се контакти и с Международния фестивал „Библиобраз“ /Москва, Русия/, „Везаний мост“
/Тузла, Босна и Херцеговина/ и „Срещи под старата маслина“ / Бар, Черна гора/ и други.
За организацията и провеждането на Националния фестивал на детската книга, Регионална библиотека “Сава Доброплодни” – Сливен е отличена с грамоти, престижни национални и чуждестранни награди.