Loading Map....

Дата/час
13/09/2016
19:00 - 20:30

Място
Национален литературен музей
ул. „Георги С. Раковски“ 136
София

Категория


Паметна вечер, организирана от Националният литературен музей

Посетителите  могат да чуят автентичния глас на поетесата, запазен в магнетофонни записи. Те ще се срещнат и ще разговарят с нейния житейски спътник Йордан Василев, с основателя на фондация „Блага Димитрова” Тихомир Юруков, който е издател на събраните съчинения на писателката, както и с творци, които лично са я познавали.

Директорът на Националния литературен музей Пламен Георгиев-Крайски ще разкаже за първата си среща с Блага Димитрова дни след свалянето от власт на Тодор Живков. Той ще покаже библиофилското ръчно изработеното издание „Отсам ли, отвън ли”, на което е издател и редактор. Това е последната книга на писателката, излязла приживе.

Гостите на паметната вечер ще се срещнат с председателката на Форум „Българка” Ева Соколова, инициатор на наградата за български писателки „Блага Димитрова”. Сред носителките на тази награда са Рада Александрова, Божидара Цекова, Светлана Дичева, Ана Боянова и др., които също ще гостуват.
Пред паметника на Яворов в двора на музея ще прозвучат стихове на Блага Димитрова в изпълнение на млади литератори. Дворът на Яворовия музей ще бъде домакин и на арт изложба на художничката Богдана Илиева-Ганготри.