Map Unavailable

Дата/час
28/03/2019
19:30 - 22:30

Място
Винарната
отец Паисий 12
Габрово

Категория


Поезия и Музика в Габрово

Създателите на сайта Tetradkata.com, който популяризира съвременна българска литература, канят габровци на незабравима лирическа вечер.

Ще чуете стихове на представители от две поколения поети – първото на д-р Иван Христов и Петър Чухов и второто – на Иван Хр. Христов и Калоян Христов. Поетическите слова ще се леят под акомпанимента на музикалните инструменти на Петър Чухов и Иван Христов.

Петър Чухов е роден през 1961 година в София. Бакалавър по библиотечни науки и магистър по социология на СУ “Св. Климент Охридски”. Автор на 11 стихосбирки, две книги с проза и книга за деца. Творбите му са преведени на 18 езика и публикувани в над 20 държави. Носител на много награди, сред които Наградата на музея “Башо” в Япония. Участвал на фестивали и четения в Словакия, Македония, Япония, Хърватия, САЩ, Литва, Швейцария, Румъния, Унгария, Германия и Русия.

Д-р Иван Христов е роден през 1978 година в гр. Борово. Автор е на стихосбирките „Сбогом, деветнайсти век“ (носител на наградата за най-добър поетичен дебют от Националния конкурс „Южна пролет“ 2002 г.), „Бдин“ (носител на националната литературна награда „Светлоструй“ 2006) както и на академичната монография „Кръгът „Стрелец“ и идеята за родното“ (2009). През 2018 г. излиза неговата четвърта поетична книга „Любовен речник”, за която получава наградата „Културата е спасение за хуманността“ на Международния форум на поезията Сафи, Мароко 2018 г. От 2010 г. е член на организационния комитет на Международния фестивал „София: Поетики“. В момента работи в Института за литература при Българската академия на науките.

Иван Хр. Христов е роден в Габрово през 1990 г. Завършва Национална Априловска гимназия, а впоследствие специалност “История” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. В студентските си години прави първи опити да пише поезия. През 2013 г. и 2016 г. излизат от печат неговите две стихосбирки „Мигове на вълнения” и „Усмивка смут и път“. Иван е съосновател на сайта Tetradkata.com.

Калоян Христов е роден в Габрово през 1997 г. Средното си образование завършва в Националната Априловска гимназия, училище със силни традиции и висок просперитет в хуманитаристиката. Профилът, в който е учил, се занимава специализирано с литература и български език. Неговият интерес към литературата се заражда още преди постъпването му в гимназията, но там той започва да се развива. Учи в СУ “Св. Климент Охридски” във Факултета по славянски филологии, специалност „Българска филология”. Автор е на стихосбирката „Съвпадения”. Калоян е съосновател на сайта