Loading Map....

Дата/час
16/06/2017
19:00 - 20:30

Място
Чешки център
ул. Георги С. Раковски №100
София

Категория


Ппредставяне на творбата на шотландския автор Брайан Стюарт "Soapdodgers (Personnel) 1 Prague. Outside (A story in seven parts)"

Ппредставяне на творбата на шотландския автор Брайан Стюарт „Soapdodgers (Personnel) 1 Prague. Outside (A story in seven parts)“.
Книгата е издадена от „Парадигма“.

Този сборник от къси разкази представя шотландския характер, разглеждайки го през призмата на края на 20 век.

Персонажите, с които се сблъскваме, са изображения на различни аспекти на човешкото състояние. Те са образец и на нещастията, които продължават да нападат и измъчват шотландската нацията. Главните герои варират от тези, които (обикновено)  емигрирали,  успяват в живота,  до отчаяните, чието съзнание преждевременно напуска тази смъртна земя, в резултат на тази чисто човешка и шотландска черта, позната като болестта на отчаянието. Между тези две крайности откриваме безнадеждно обикновения, песимистичния и този, който дава израз на класическата шотландска склонност да изтръгва поражение от челюстите на победата. Разказите, предимно фокусирани върху шотландското нещастие, са изпълнени с чувство за хумор, макар и дълбоко саркастично.

Новелата „1 Prague. Outside” настанява шотландския главен герой в чешката столица, през 90-те години на миналия век, сред група от чуждестранни, предимно английски, работници мигранти. Градът е процъфтяващ  и англоезичните гастербайтери изживяват времето на живота си. Всички с изключение на нашия човек, който не може да преодолее екзистенциалната си тревога и презрението  към всички около него, всички, без шотландско-канадския му приятел, на когото той успява да предаде неподправена частица от Шотландия.