Loading Map....

Дата/час
18/02/2015
19:00 - 21:00

Място
Съюз на архитектите
Кракра 11
София

Категория


Предизвикателствата на Ислямска държава пред демократичните процеси в България и Европа

Предизвикателствата на Ислямска държава пред демократичните процеси в България и Европа“ е дискусия по повод излизането на книгата  „ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА и преначертаването на Близкия изток“ от Лорета Наполеони. Превод от английски: Владимир Новков.
С участието на Симеон Евстатиев (арабист), Емил Джасим (учител по история), Ариф Абдуллах (директор на Научно-изследователски център към Ислямски институт – София) и Митко Новков (медиен наблюдател)

За книгата:
В най-новата си книга световно признатата експертка по въпросите на тероризма Лорета Наполеони ни отвежда отвъд заглавията на вестниците. Тя ни показва, че макар западните медии да представят „Ислямска държава“ като най-обикновена банда престъпници във временен подем, организацията работи по изграждането на нов модел на държавност. Докато води класическа завоевателна война, за да „изкове“ своята версия на някогашния Халифат от VІІ век в нашето съвремие, ИД използва съвременни технологии, за да набира бойци и средства, като едновременно с това включва местното население във всекидневното управление на новата държава.

За автора:
Лорета Наполеони е родена и израснала в Рим, активен член на феминисткото движение и политически активист. Тя е доктор на икономическите науки и притежава магистърски степени по философия на международните отношения и по тероризъм. Преподава в Judge Business Schools, Кеймбридж.

Отзиви:
„Ислямска държава на Лорета Наполеони е важен принос към нашето разбиране за събитията в Близкия изток. Подобно на всички добри публицистични или исторически съчинения, книгата е непредубеден разказ, който отказва да следва лесните и общоприети клишета, разпространявани на Запад относно радикалния ислям и борбата срещу него. Наполеони разобличава лекомислието на Западния свят. Кара ни да се погледнем с очите на другите. Подготвя ни за реалния свят, а не за утопията, която се опитахме да създадем чрез безразборно насилие, безмилостна окупация и война, продължила повече от десетилетие.“
— Крис Хеджис, бивш ръководител на дирекция „Близък изток“ в The New York Times, за „Ислямска държава“