Loading Map....

Дата/час
27/04/2016
19:00 - 20:30

Място
Литературен клуб „Перото“, НДК


Категория


Представяне на българското издание на книгата на Пьотр Пажински „Пансионът“

Представяне на българското издание на книгата на Пьотр Пажински „Пансионът“  (издателство „Колибри“, превод: Васил Велчев) с участието на автора

Книгата представя  литературоведът Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата към НДК.

Героят на книгата посещава мястото, където е идвал като дете с баба си – еврейски почивен дом край Варшава, някога пълен с живот, а сега обитаван от сенки от миналото.

Toва е философско повествование за съществуването, преходността и тленността, и същевременно литературен ритуал за възкресяване на спомена. Това е първият в Полша литературен глас на третото поколение след холокоста.  (Юстина Соболевска)

„Завръщания не са известни, а следите на миналото се разпиляват бързо като частички пепел, издигнати от вятъра, носещи се към четирите краища на един невидим свят“. (откъс от книгата)

Пьотр Пажински (род. 1973) – писател, философ, главен редактор на списание „Мидраш”, изследовател. Автор на две монографии за „Одисей“ на Джеймс Джойс („Лабиринт и дърво”, 2005 и пътеводителя „Дъблин с Одисей”, 2008). Издал е две свои книги с проза: Пансионът (2009) и Птичи улици (2013). Лауреат на наградата на сп. „Политика“ и на Европейската литературна награда. Пише, превежда, занимава се с философия на юдаизма и еврейската тема в литературата.