Loading Map....

Дата/час
21/10/2016
17:00 - 18:30

Място
Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен
ул. „Никола Карев“ №1
Сливен

Категория


Представяне на библиографския указател „Сливен и неговите символи в творчеството на българските писатели“

На 21.10.2016г., от 17:00 ч., в зала „Май“, в рамките на програмата за отбелязване на празника на града – Димитровден, ще бъде представено едно уникално издание на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, плод на сериозна издирвателска дейност , библиографския указател „Сливен и неговите символи в творчеството на българските писатели“. Съставител на изданието е д-р Росица Петрова–Василева. Гост на събитието ще бъде научния редактор на изданието проф. д-р Радка Колева.

Много са символите на Сливен, които го правят уникален и неповторим, привлекателен за завоеватели и пътешественици, но и вдъхновение за много творци. В библиографския указател са представени максимално пълно литературните произведения, които са вдъхновени от тези символи.

Указателят обхваща периода от 1872г. до първата половина на 2016г. включително и представя 749 публикации на 234 автори. Той ще бъде ценно помагало за ученици, студенти, преподаватели и изследователи /литературоведи, езиковеди, историци, културолози, краеведи и др./ както и за всички сливенци, които чрез творбите на известни български писатели, включени в него, ще могат да преоткрият уникалността на родния си град.

Завършек на вечерта ще придаде излъчването на документалния филм „Сливене, мой Сливене…“, една своеобразна поетична мозайка по текстове на Станка Пенчева, Константин Константинов, Дамян Дамянов, Атанас Славов и Димитър Петленски, който е и поздрав на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ към сливенското гражданство за предстоящия празник на града – Димитровден.