Loading Map....

Дата/час
13/11/2015
17:30 - 19:00

Място
Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе
ул. Дондуков-Корсаков №1
Русе

Категория


Представяне на „Чувствам се, следователно съм” от Мадлен Алгафари в Русе

Представяне на книгата на Мадлен Алгафари „Чувствам се, следователно съм” в Регионална библиотека „Любен Каравелов“, Русе.

Като част от ноемврийския културен афиш на институцията, представянето на тази книга ще доближи русенския любител на интересното и съдържателно четиво до света на един от най-известните и модерни български психолози Мадлен Алгафари.

Авторката търси нов ракурс към душевността на модерния човек от 21-то столетие, който на базата на своя исторически опит и преживяната еволюция е загубил умението да изразява автентичната си същност. Отдалечава ли се съвременният „играещ човек” (homo ludens) от себе си и от закодираните белези на своята природна същност? От какво боледува претовареният с информация ум на съвремието? Разпознаваем ли е индивидът в огромния океан от търсещи своята автентична същност себеподобни? Вярна на своя усет за много фин психологически реализъм, Мадлен Алгафари вплита в повествование нещо много оригинално- тя се опитва да разсъждава от съвсем различен ъгъл върху максимата на Рене Декарт „Мисля, следователно съществувам”, за да изведе една своя естетика в спора с бащата на философската наука Декарт, известен още под псевдонима Картезий.

 

Книгата е своеобразен калейдоскоп от преплетени архетипи, митология, проникновени сблъсъци на метафизиката на човешките чувства и, разбира се, модерен реализъм. Четивото е амалгама от различни и много известни историко-философски персонажи, като библейската жена Ева, Прометей, Пандора, Малкия принц на Екзюпери, Пинокио. Всички те ни карат да преминем през „чистилището” на потопа на 21-ви век, за да се „намерим” в собственото си, ново време.

Авторката ще сподели интересни моменти от работата си над аудиоварианта на изданието, който издателите подготвят като илюстративен материал наописаните по-горе сюжетни и литературни особености на книгата. В звуковите препратки към читателското въображение са включени 36 природни стихии, за които Мадлен ще разкаже на русенските си почитатели.

За авторката: Мадлен Алгафари е психолог, психотерапевт, писател и режисьор. Завършила е психология в СУ „Св. Климент Охридски“ и следдипломна специализация по Неорайхианска аналитична психотерапия. Член на Българско Неорайхианско Психотерапевтично Дружество, член на съюза на учените в България, член на Европейската асоциация по психотелесна терапия, член на Българска Асоциация по Психотерапия. Председател на борда на Българския Институт за Психотелесна Психотерапия.