Loading Map....

Дата/час
16/12/2021
18:30 - 20:00

Място
Полски институт в София
ул. Веслец №12
София

Категория


Представяне на книгата на Марин Бодаков „Още не е загинала…”
Представяне на книгата на Марин Бодаков „Още не е загинала… Разговори на Марин Бодаков с полски интелектуалци” (изд. Фабер, предговор: Правда Спасова, Велико Търново, 2021) 📖.

С участието на: проф. Правда Спасова, Силвия Чолева и Нейко Генчев. Модератор на срещата: Зорница Христова.


👉
Кога: 16 декември (четвъртък) 2021 г., 18:30 ч
👉 Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец“ №12, вход свободен*
👉 Организатори: Полски институт в София и Издателство „Фабер“.
През септември 2021 г. загубихме скъп приятел, почитател и ценител на полската проза и поезия. Марин Бодаков бе с нас през всичките тези години – като любопитен журналист, задал множество въпроси на литературните гости на института, като критик, представящ увлекателно и с любов новите преводи на най-интересните полски автори, като наш приятел. Остана недовършена книгата, която подготвяхме с общи усилия. Радваме се, че тя с помощта на Нейко Генчев, управител на издателство Фабер, и Силвия Чолева видя бял свят. Тя е нашият начин да отдадем почит към паметта на Марин 🙏.
„Полската култура у нас по традиция се цени високо, особено в областта на литературата. Европейският дух, свободата, актуалните теми и съвременната поетика бяха глътка свеж въздух по време на социализма, а и след това. Изборът на Марин Бодаков да направи интервютата с полски интелектуалци, събрани в тази книга, не е плод само на журналистическата му работа във в. „Култура“. Това е осъзнат цивилизационен избор на духовна принадлежност към богатата полска култура и желание тя да получи широк отзвук. Поети като Ришард Криницки, Ева Липска, Адам Загаевски, писатели като Олга Токарчук, литератори и интелектуалци като Зигмунт Бауман, Анджей Хвалба, Михал Рушинек, Данута Валенса, Анджей Франашек, Ирена Груждинска-Грос, Марек Биенчик, Кристина Стрончек, Марчин Яворски и Войчех Галонска са участниците в този сборник с интервюта с главен герой Марин Бодаков. Защото изборът винаги е личен и задава посока“. Силвия Чолева за „Още не е загинала… Разговори на Марин Бодаков с полски интелектуалци”.
Заповядайте на тази специална вечер, посветена на Марин Бодаков и неговото дело 🤍❤️.
* Проявата ще се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки, препоръчани от Министерството на здравеопазването.