Loading Map....

Дата/час
29/09/2015
18:30 - 20:00

Място
Credo Bonum
ул. Славянска 2 (вход откъм ул. Бенковски)
София

Категория


Представяне на "Куфарът на брат ми. Истории за пътя"

Що за проект е „Куфарът на брат ми“?

Този сборник се състои от двадесет и два лични разказа за днешния смисъл на думата „емиграция“ и за пътя. В него се говори за езика, на който се чувстваме у дома, за куфарите, които всеки от нас мъкне – независимо дали от тук до съседния град или от една страна в друга. Книга за емиграцията на тялото и емиграцията на душата, за паспортите и границите.

Идеята е различни като емоционалност, съдба и нагласи хора да разкажат за своя път, да споделят важни свои прозрения, да отворят своя куфар. Те не са само българи, не са само писатели, не са само дългогодишни емигранти. Сякаш по магичен начин, въпреки своята различност, текстовете си говорят изключително адекватно един с друг, всеки се превръща в продължение на следващия.

Най-ценното в този проект е потенциалът му да провокира и у читателя желание за споделяне. Всъщност това се оказа книга с отворен финал, която всеки нов прочит дописва.

Откъде идва заглавието?

Книгата е реплика към авторския спектакъл „Монолог с куфар“ на Герасим Дишлиев, в който той разказва със средствата на пантомимата за пътя си от Свиленград до Париж. С това представление Геро обиколи целия свят, играл го е на 4 континента, в 25 държави, в 67 града и на 12 езика – от Свиленград до Ушуайа. И навсякъде намира разбиране и вълнува.

Съставител и редактор: Невена Дишлиева-Кръстева
Дизайн на корицата: Люба Халева

За издателството:

ICU съществува от 2010 година, като първите книги се появяват през 2013-2014 г. и са на български автори – Елин Рахнев, Керана Ангелова.

Основната ниша, в която разполагаме своите заглавия, е темата за родината, корените, идентичността, взаимодействието между културите. Нашите автори съществуват на ръба – в писането си и в живота. На ръба между езици и култури; на ръба между родното и чуждото. Прия Базил, Крис Клийв, Пиер Мейлак, Хишам Матар, Йосип Новакович, Колм Тойбин – това са само част от писателите, с които работим и ще работим в близко бъдеще. Благодарение подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия, имаме възможност да разгърнем по-дръзко мечтите си и да публикуваме книгите, които четем, във вид, какъвто заслужават.