Loading Map....

Дата/час
27/01/2014
17:00 - 18:00

Място
Национална библитоека „Св. св. Кирил и Методий“
бул. „Васил Левски“ №88
София

Категория


Представяне на либретото на „Вълшебната флейта“ на рождения ден на Моцарт

На 27 януари ще бъде представено двуезичното издание на либретото на най- обичаната опера в света – „Вълшебната флейта“ от Волфганг Амадеус Моцарт. Преводът от старонемски е дело на изтъкнатия ни германист проф. Борис Парашкевов.

Чрез това издание Фондация „Културни перспективи“ продължава мисията си, стартирала със създаването на мултимедийния проект „Приказка за вълшебната флейта“, за промяна на културната среда в България и възпитаване на нов вкус и отношение към класическата музика и литературата.

В партньорство с Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и Посолството на република Австрия, и по инициатива на създателя на „Културни перпективи“ – оперната певица Ина Кънчева, либретото на „Вълшебната флейта“ ще бъде издадено на български език за първи път. Тази поява е знакова, защото подобни жестове касаят цялата музикална и артистична общност в страната ни. От друга страна това издание е с високо филологическо значение, в което тепърва ще се уверят специалистите.

Официалното представяне на либретото на „Вълшебната флейта“ ще се състои от 17:00 часа на 27 януари в Националната библиотека. Датата не е избрана случайно, тъй като тогава е роден Волфганг Амадеус Моцарт. Събитието е отворено и домакините ще се радват то да бъде повод за среща на ценителите на оперното изкуство и музиката на Моцарт.

От края на този месец красивата история за Папагено, Зарастро и Царицата на нощта ще бъде достъпна във всяка българска библиотека и музикална институция. Фондация „Културни перспективи“ ще им дари по един екземпляр от двуезичното издание на либретото.

По този начин „Вълшебната флейта“ ще бъде достъпна и ще може да бъде интерпретирана на български език от всички бъдещи поколения.