Loading Map....

Дата/час
20/04/2022
17:30 - 19:00

Място
Народна библиотека „Иван Вазов“
ул. "Авксентий Велешки" №17
Пловдив

Категория


Представяне на "На конци. 1968..." в Пловдив
Официално представяне на графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“ (Изд. Кибеа) и срещата с автора ѝ Веселин Праматаров, както и с Александър Димитров – историк, герой от графичната новела и жив свидетел на събитията на 1968 г. Събитието ще се проведе в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“.
Официални гости и на двете събития ще бъдат заместник-посланикът на Чешката република в София – г-н Петър Вавра, заместник-посланикът на Словашката република в София – г-н Даниел Орсаг, почетният консул на Чехия в Пловдив – г-н Иван Соколов, директорът на Чешки център София – г-жа Дагмар Остранска, г-н Александър Димитров – герой от комикса и участник в събитията от 1968 г. и г-н Веселин Праматаров – автор на комикса.
В Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив гостува и изложбата по графичната новела. Изложбата представя 14 пана – страници към комикса, който разказва историята на тримата български студенти – Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, протестирали през 1968 против инвазията на Варшавския договор в Чехословакия. Изложбата може да бъде разгледана до 30 април във фоайето, етаж 2 на Народна библиотека „Иван Вазов“.
Проектът е иницииран от Чешкия център София съвместно с Посолството на Чешката република в София и Посолството на Словашката република в София. Реализира се с подкрепата на Теленор България (Yettel) и в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България. Издаден е от Издателска къща КИБЕА.
Изложбата и събитията в Пловдив се провеждат с любезното домакинство на Народна библиотека „Иван Вазов“, като част от програмата на Литературен фестивал Пловдив чете.
Пловдив чете 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на град Пловдив.