Loading Map....

Дата/час
05/03/2019
18:30 - 20:00

Място
Къща музей „Гео Милев“
ул. "Гео Милев" 37
Стара Загора

Категория


Представяне на "Свети вълк" на Елена Алексиева в Стара Загора
Издателство „Факел експрес“, Къща музей „Гео Милев“ Стара Загора и СНЦ „Пътуващети книги на Стара Загора“ ви канят на представянето на романа „Свети Вълк“ от Елена Алексиева.

Заповядайте въоръжени с кирки, къртачи, каски, челници и някоя друга шашка динамит!

Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

◊ ЗА РОМАНА

Бойко Ламбовски:

За разлика от повечето нашумели напоследък белетристични произведения, романът на Елена Алексиева е изцяло на съвременна тема, а знаем колко трудно се постига тя, когато липсва дистанцията на времето. „Свети Вълк“ е сред редките щастливи изключения. Не само защото като белетрист тя притежава забележителни качества. Алексиева и сред малцината днешни писатели, у които оригиналната дарба е в щастлива хармония с модерна литературна ерудиция. Покрай всичко останало тя притежава както умението да води повествователния наратив интересно и увлекателно, така и да надниква с безстрашен поглед в дълбоките метафизични пластове на човешкото съществование. При това прави тези неща с изключително внимание и към детайла наоколо, и към богатствата на писаната реч в различните ѝ психологически и диалектни измерения. Тези си възможности Алексиева не само демонстрира отново в новия си роман „Свети Вълк“, но ги довежда до още по-магнетична белетристична симбиоза.

Светлозар Желев:

Това е роман-лабиринт. Водовъртеж, който те всмуква и отнася, без да остави на читателя възможност да избяга. Шеметен бяг, лудо препускане, вълчи вой – и паноптикум от блестящи образи… Или просто: Елена Алексиева в най-зрялата си, завършена, стилистично изградена, езиково и психологически плътна и монолитна, експериментална и екстраординерна творба.

Книга, която трябва да достигне до колкото може повече читатели. Гордост за всяка национална литература.

◊ ЗА АВТОРА

Елена Алексиева е писател и драматург, автор на дванайсет книги, сред които романите „Нобелистът“ и „Рицарят, дяволът, смъртта“, сборниците с разкази „Читателска група 31“, „Кой“ и „Синдикатът на домашните любимци“, „Приказките на господин Кабода“ и др. Носител е на литературната награда „Хеликон“ и на „Аскеер“ и „Икар“ за съвременна българска драматургия.