Loading Map....

Дата/час
26/01/2019
19:00 - 20:00

Място
Книжарница Ciela – ФК Варна
бул. Сливница 2
Варна

Категория


Представяне "От Мърквичка до Минотавъра" във Варна

Премиера на книгата с есета по картини на Митко Новков, едно от най-големите литературни събития през последните години в България.
Представя Виолета Тончева.

„От Мърквичка до Минотавъра“ е поредното гмуркане на Митко Новков в света на изкуството. Гмуркане, което ни повлича към галерия от образи, създадени от знакови творци като Иван Мърквичка, Иван Милев, Сирак Скитник, Васил Бараков, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Станислав Памукчиев, Павел Койчев, Греди Асса, Андрей Даниел и др.
Авторът се оттласква от полето на изкуствознанието, за да фокусира вниманието върху понякога неочакваните смисли, които художниците ни завещават.
„От Мърквичка до Минотавъра“ е и лабиринт, в който се лутат фигурите на Бай Ганьо, Левски, Балканът, Кръстьо Сарафов, Минотавърът на Андрей Даниел и кой ли още не, за да ни изведат по един от възможните пътища отвъд собственото ни незнание.
Пътища, очертани по начин, на какъвто у нас е способен само Митко Новков – смело, освободено и изтънчено. За съжаление на българското изкуствознание и за щастие на автора на книгата.“

Пламен В. Петров – редактор на книгата

А ето и поканата от самия Митко Новков:

Скъпи, великолепни, любопитни, ненагледни, умни мои варненски приятели! Каня ви в събота, 26 януари, 19.00 часа, в книжарница „Сиела“ – Фестивален и конгресен център, на разговор за книгата ми с есета за български художници и картини „От Мърквичка до Минотавъра“. Ако сте свободни, ако сте доброжелателни, ако сте благоразположени – заповядайте! Ще се радвам да се видим! Мърквичка също, за Минотавъра не знам :-)