Map Unavailable

Дата/час
19/04/2023
19:00 - 20:30

Място
Културно пространство БОБИНА
улица Триадица 5А
София

Категория


Премиера на експериментална книга "périphérie"
Литературен продукт “périphérie” е не-литература.
Това не е бунт срещу нещо или някой.
Не е книга.
То просто е.
“В текстовете, свързани с миграция, във филмите, които поглеждат назад или в обикновените разговори между хората, които най-вече по празници, споделят преживяванията си в различните кътчета на света, много често се открояват ярко две емоции – тъга и оптимизъм.
Оптимизмът е способът, с който човек си позволява да бъде авантюристичен идиот.
В книгата на Иваша -“périphérie”, той е поднесен точно по наивния безцеремонен, детски начин. Тъгата пък – пряко свързана с регионалния контекст – си я носим на лицето, дори се гордеем с нея. “périphérie” абсолютно разпознава набраздената чувствителност, която става още по-неравна, когато хиляди километри са изминати, особено в ранна възраст.
Книгата съдържа четири разказа на деца, мигрирали в Париж, които по стечение на обстоятелствата вече са възрастни. Всеки текст е по-охлузен от предишния, по-панически, но в своята същност това са съвсем обикновени истории, които съперничат по достоверност и цветова наситеност на придружаващите ги фотографии.
“périphérie” напомня на Musique Concrète и аналоговата дързост на Пиер Анри, и съдържа същата фрагментарност, която освен за авангарда и експерименталното изкуство е характерна и за детското въображение. Което пък от своя страна последователно и по магически е излято из между буквите на текста, навявайки ухания на Алиенде, Маркез и Кортасар.
Основите, на които лежи “périphérie”, са невероятно клатещи се, самотни и с леко сведен поглед, но не са отчаяни. Те са в постоянен преход, те са в едно с непрекъснатата промяна, но са и у дома си завинаги .”
“Като гнусно вкъщи, което не можеш да напуснеш”.
– Росен Н. Петков
Фотография, дизайн, вдъхновение : Стeфанѝ Стоева
Музика : Денис Манев и Касем Алсуд
Текстове : Иваша
Не-книгата и събитието са факт благодарение на финансовата подкрепа на Национален Фонд “Култура” 2022 (разбира се)