Loading Map....

Дата/час
27/01/2015
18:00 - 19:30

Място
Голямо концертно студио на Радио Благоевград
ул. "Иван Михайлов" № 56
Благоевград

Категория


Премиера на „Калуня-каля“ от Георги Божинов в Благоевград

Издателска къща „Хермес“ и Радио Благоевград имат удоволствието да Ви поканят на премиерата на забравения шедьовър на българската литература – „Калуня-каля“, от 18,00 ч. на 27 януари (вторник) в Голямо концертно студио на Радио Благоевград. Водещ ще бъде откривателят на книгата – Деян Енев.

Датата 27 януари е специална, защото на нея се навършват 91 години от рождението на автора на книгата – Георги Божинов. А Благоевград е бил любимият му град. В него са преминали най-зрелите и силни години на писателя. Той е живял там и е обичал да му се наслаждава, като го е обикалял с мотор, а понякога и пеша.

Бил е кореспондент на в. „Литературен фронт“, БТА и в. „Труд“.

Но Благоевград има и сантиментална стойност за Георги Божинов. Неговият дядо Божин е воювал по тези земи по турско време и е починал там. Писателят е бил влюбен във всичко в този край – природата, хората, нравите – и е признавал многократно, че за него това е най-красивото кътче на света.

Премиерата на „Калуня-каля“ навръх рождения ден на автора в любимия му град е своеобразен поклон към неговото огромно по значимост творчество.

По време на събитието ще има и специална прожекция на документалния филм „По закона на писателя“ – за завръщането на „Калуня-каля“ и за нейния автор Георги Божинов. Екипът, реализирал филма, е следният:

режисьор Давид Иерoхам

оператор Александър Стоянов

монтаж Юлияна Робова

звук Ивайло Стефанов

Лентата е с участието на: Деян Енев, Яна Божинова, Милка Рускова, Валентин Караманчев, Валентин Георгиев, Никола Радев, Кирил Караколев, Стойо Вартоломеев.