Loading Map....

Дата/час
09/05/2017
18:30 - 20:00

Място
Литературен клуб „Перото“, НДК


Категория


Премиера на книгата„Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност”

„Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност” –  едно от най-сериозните изследвания, посветени на съдбата на българския елит – индустриалци, военни, духовници, интелектуалци – по време на комунистическата власт в България. Класифицирани от БКП като истинския класов враг на народа, съдбата на тези „бивши хора” остава почти непозната близо 30 години след падането на режима.

В тези мрачни 536 страници са описани всички методи на службите, които варират от физическо премахване до социално унижение на личности с огромен принос за България (и техните наследници), но които нямат място в градящата се социалистическа утопия. Изследването разкрива мащабите, формите и продължителността на репресиите, чрез които са заличени цели съставни части от българското общество, неподатливи на социално-икономическия експеримент на БКП, провеждан в периода 1944–1989 г. по съветски образец.

Книгата  представят проф. Иван Младенов и доц. Веселин Методиев, а самите автори ще разкажат повече за работата си с документите от архивите на Държавна сигурност.