Map Unavailable

Дата/час
13/12/2019
19:00 - 20:30

Място
Галерия КО-ОП
бул. "Янко Сакъзов" 17
София

Категория


Премиера на книгата „История за краля и дъжда” от Кирил Златков и Зорница Христова

Издателство „Точица” Ви кани на премиерата на книгата „История за краля и дъжда” от Кирил Златков и Зорница Христова и изложба на цикъл картини на Кирил Златков
Галерия КО-ОП, 13.12.2019 г., от 19 ч.

Виктор Франкл казва, че дори в най-тъмните времена човек винаги има избор. Изборът какъв да бъде самият той. И точно в това решение се крие свободата, в това решение се крие смисълът.
„История за краля и дъжда” е книга за трудни времена. Те не са конкретизирани, защото всеки преживява различно надвисналата над него криза. В книгата се говори просто за потоп – архетипният символ на отчаянието, залегнал в почти всяка световна религия. Какво ще видите в него е въпрос на личен прочит.
„История за краля и дъжда” не предлага лесно спасение. И все пак в нея безнадеждността не е безизходица. Тя разказва немногословно какво значи пред лицето на бурята да не забравяш кой си – и какви са твоите ориентири.
За този разказ художникът Кирил Златков възражда една стара техника, grisaille – маслена живопис в отсенки на сивото. Използвана е от художници като Рембранд, ван Ейк и Брьогел, обикновено като подготовка за други платна. Самостоятелно се използва рядко, но все пак можем да посочим един паметен пример в «Герника» на Пабло Пикасо. Кирил Златков търси в нея напълно нов визуален език, който по своему се доближава и до езика на големия художник в киното Андрей Тарковски. Работата по книгата е предшествана от цикъл картини, по който Кирил Златков работи от години.

Част от тези картини ще могат да бъдат видени в галерия КО-ОП от 13-и до 15-и декември. Премиерата на книгата ще бъде на 13-и декември от 19 ч.
Това е втората съвместна книга на Кирил Златков и Зорница Христова. Първата, «Когато искам да мълча», беше отличена с националната награда «Христо Г. Данов» и е издадена на руски език от изд. «Попури».