Loading Map....

Дата/час
06/02/2017
18:00 - 19:30

Място
Унгарски културен център
ул. Аксаков №16
София

Категория


Премиера на книгата "Утринна треска" от Петер Гардош

Унгарският кинорежисьор и писател Петер Гардош пристига в България за премиерата на романа си „Утринна треска“ на български език.

В романа „Утринна треска“ унгарският писател и филмов режисьор Петер Гардош разказва невероятната любовна история на собствените си родители, за която научава едва след смъртта на баща си. Тя е описана в 96 трогателни писма, които родителите му си разменят непосредствено след освобождаването им от концентрационни лагери в края на Втората световна война и по време на лечението им в шведски рехабилитационни центрове. 25-годишният оцелял от Холокоста Миклош е осъден на смърт повторно, този път от туберкулозата. Той обаче обявява война на собствената си съдба и решава, че трябва да си намери жена. За целта изпраща едни и същи писма на 117 унгарски момичета, които също като него се лекуват в Швеция. Така започва всичко…“Утринна треска“ е книга за страстта, жаждата за живот и предателството; за истинското и лъжливото приятелство; за съмнението и вярата; за тържествуващата сила на любовта.

Едноименният филм „Утринна треска“, режисиран от автора Петер Гардош, спечели специалната награда на журито на международния филмов фестивал „Любовта е лудост“ през август 2016 г. във Варна

Петер Гардош е унгарски филмов режисьор, носител на награда Бела Балаж (държавно отличие, което унгарският министър на културата връчва за принос на унгарската филмова сцена, изключително голямо признание за всеки артист.) Завършил е университета Йотвош Лоранд в Будапеща, специалност унгарска и руска филология. Първоначално работи като помощник режисьор, а по-късно като режисьор в студио за документални филми. До 2015 г. е директор на театър Пинце. Ръководител е на катедра в университета Метрополитън в Будапеща. Първият му игрален филм излиза през 1984 г. (“Боже Господи”). Автор на над 50 филма, както игрални, така и документални, и на 11 театрални постановки.

“Утринна треска” е първата му книга, по негови думи „най-зрялото му произведение, апогей на творчеството му“. Носител е на многобройни филмови награди, както в страната, така и извън нея.