Loading Map....

Дата/час
17/10/2014
18:30 - 20:00

Място
Книжен център „Гринуич“
бул. „Витоша“ 37
София

Категория


Премиера на новата книга на българския Индиана Джоунс: проф. Николай Овчаров

В същия ден, в който излиза новата книга на проф. Николай Овчаров „В Африка – сред лъвове и сенки на предците“ (ИК „Хермес“),  ще се състои премиерата й. Книгата представя големият български пътешественик Симеон Идакиев.

В Африка – сред лъвове и сенки на предците“

Книгата е пътепис на Николай Овчаров за пътешествията му из диви и непознати земи. Професорът е посетил почти всички страни на Стария континент, Северна и Южна Америка, Далечния изток, Япония и Виетнам, а сега  повежда към едно ново африканско приключение. Археолог по професия и пътешественик по призвание – това е Николай Овчаров. Професорът описва съприкосновението си с Черния континент, детайлно обрисува природата, условията на живот, местната фауна, хората, техните обичаи и нрави. Едно пътешествие в древното минало на човечеството – каньона Олдувай. Целият разказ звучи като мит, като легенда.

„В Африка – сред лъвове и сенки на предците“ е изпълнена с много вълнуващи, но и опасни моменти.  Николай Овчаров успява да потопи читателя в омагьосващата атмосфера на Африка и да го накара да се влюби в нея.

Проф. Николай Овчаров

Николай Овчаров е роден през 1957 г. във Велико Търново. Завършва история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Славата му идва с разкриването на прочутия скален град Перперикон, който благодарение на усилията му се превръща в популярен туристически обект. Негово дело са и разкопките на храма на Орфей при Татул, проучването на царските дворци във Велики Преслав, патриаршеския манастир „Св. равноапостоли Петър и Павел“ във Велико Търново и много други важни паметници.

Автор е на множество книги и статии за българското културно наследство. Кавалер на ордена „Св. св. Кирил и Методий“ с огърлие за изключителни заслуги в областта на културата (2010 г.) и носител на голямата награда за принос в изследването на тракийската култура „Проф. Александър Фол“ (2009 г.). Член е на Ордена на българските тамплиери, с огромен принос за развитието на културно-историческия туризъм в България.