Loading Map....

Дата/час
06/02/2017
18:00 - 20:00

Място
Българска академия на науките
ул. "15 ноември" 1
София

Категория


Премиера на „Първите седем” от Боян Петров

Националният природонаучен музей при БАН, съвместно с Посолството на Ислямска република Пакистан в София и издателство ВАКОН представят книгата на Боян Петров „ПЪРВИТЕ СЕДЕМ”,  посветена на неговите експедиции по високите върхове.

Заедно с книгата се организира съпътстваща фото-изложба „Природа и хора в планините на Пакистан“ във фоайето на БАН. Изложбата открива Н. Пр. А. С. Бабар Хашми, посланик на Ислямска република Пакистан в София.

Въпреки сложните житейски предизвикателства, пред които го изправя личният му живот, Боян неотклонно преследва целта, на която е посветил усилията си като учен и алпинист – изкачването на 14-те осемхилядници на планетата и събирането на биологичен материал от всеки един.

Боян е единственият зоолог, изкачил вече осем от общо 14те осемхилядници на планетата. Сред тях са най-трудният К2 (8611 м), най-сложният за разчитане Канчендзьонга (8586 м), най-смъртоносният Анапурна (8091 м) и най-тежкият и непредвидим Нанга Парбат (8126 м). При всички свои експедиции Боян успява да донесе зоологически и ботанически материал, който предоставя уникални възможности за изследване на живота при екстремни условия.

Помага ли научният подход на зоолога при подготовката и провеждането на експедициите, може да видите в кратката презентация на Боян, след което ще може да закупите книгата на място и да вземете автограф.