Loading Map....

Дата/час
10/02/2015
17:30 - 19:00

Място
Къща музей “Никола Вапцаров”
ул. "Ангел Кънчев" 37
София

КатегорияПремиерата на книгата „Обич безумна и свята…“ с участието на актрисата, певица и поетеса Нона Йотова, Катя Зографова и др. ще бъде в къща музей „Н. Й. Вапцаров“ (на четвъртия етаж в кооперация на улица „Ангел Кънчев“ № 37, където е бил последният дом на поета). Мястото не е избрано случайно. В новата книга за пръв път се публикува документ от самата Елисавета Багряна, относно шума около участието ? в съдебното дело срещу Вапцаров. Документът е съхранен от бащата на Нона Йотова, която също ще вземе участие в премиерата. Входът е свободен.

Националният литературен музей, съорганизатор на събитието заедно със Столична библиотека, ще покаже някои от реликвите, свързани с тримата автори. Интерес представляват ръкописът на Багряна „Сказка за Бретан“ (където изживяват страстни дни с Боян Пенев), шалове и визитки на поетесата. Ще бъде разказано за парфюма на Дора Габе, дарен от нейната племенница Виолета преди няколко години.

Ще бъде представена и изложбата „Как ще спреш ти мене – волната…“ на Националния литературен музей, посветена на 120-годишнината от рождението на Елисавета Багряна. В 22 постера са разказани духовните пътешествия на Вечната и Святата, най-ярките й детски спомени за родителите ?, за Първото българско изложение в Пловдив през 1892 г. с техническите му чудеса и знаменития балон на Йожен Годар, полетял над града на тепетата. Поетесата му посвещава късната си поема за Стария град. Отразени са знакови пътувания на Багряна, родили шедьоври като „Стихии“, „Моята песен“ и паметни стихотворни цикли като „Бретан“, „Словенски вечери“, „Париж – Венеция“, Турския, Ливанския и Бразилския, са представени в цялото богатство на междукултурните диалози, чиято посланица е една от най-талантливите и красиви българки на всички времена. Малко известни и премълчавани литературноисторически сюжети са разкрити документално – от митичното „бягство“ на Багряна и Боян Пенев към стихиите на Бретан, през приятелствата със сръбските и словенски творци, неподвластни на политическите конюнктури, та до истинската версия за гостуването в Рио де Жанейро и срещата ? с Педро и Дилма Русеви през 1960… За ценителите на историята са представени и ред непознати факти за гражданката Багряна: участието ? в защитата на българските евреи; помощта ? за освобождаването от концлагер на писателя комунист Асен Босев преди 1944 г. и на анархиста Делчо Василев след 1944 г. и др. Не са премълчани флиртът на голямата ни поетеса с властта след 9 септември, пътуванията ? до Москва и конгресите за мир и форумите на жените из цял свят.