Loading Map....

Дата/час
14/10/2021
19:00 - 20:30

Място
Полски институт в София
ул. Веслец №12
София

Категория


Прожекция на филмите „Маска“ и „Стаята“

 

По случай Годината на Станислав Лем и 100-годишнината от рождението на писателя

Дискусия с участието на Надежда Московска (изд-во „Колибри“) и Ива Стефанова (списание „ShadowDance”)

CineLibri и Полският институт ви канят на специална вечер, посветена на великия фантаст. Ще представим късометражните филми „Маска“ на реж. Ханка Брулинска и „Стаята“ на реж. Кшищоф Янковски по разкази на Станислав Лем, след което ще се проведе дискусия със специалното участие на Надежда Московска (изд-во „Колибри“) и Ива Стефанова (списание „ShadowDance”).

„Маска“ (2020, 19 мин.) – филмов разказа за тайнствена красавица, която се оказва скрита в тялото на жена машина, изпратена да убие неудобен за краля дисидент. Докато преследва посочената й жертва машината постепенно започва да опознава същността си. Филмовият проект е осъществен в рамките на стипендиантската програма на Министерството на културата и националното наследство на Полша “Култура в мрежата”.

„Стаята“ (2021, 19 мин.) е екранизация на „Седмо пътешествие“ от сборника разкази за приключенията на Ийон Тихи „Звездни дневници“. Годината е 2055. Известният космонавт Ийон Тихи трябва да произнесе реч в Панславянския парламент срещу въвеждането на Постпланетарната регулация на хората. Представители на управляващата партия и на правителството се опитват да попречат.

 

В рамките на Фестивала CineLibri.