Loading Map....

Дата/час
04/09/2021
16:00 - 18:00

Място
Полски институт в София
ул. Веслец №12
София

Категория


Публично четене на драмата  „Моралът на г-жа Дулска“ на Габриела Заполска  на полски и български език, на есперанто  и с помощта на Брайловата азбука

Участие на Полския институт в 10-то издание на публичното четене и 6-то му издание в София

Под почетния патронаж на посланика на Република Полша в България Мачей Шимански

 

С участието на актьорите: Анета Иванова и Спартак Апостолов

Водещ: проф. Калина Бахнева, литературовед, преподавател по история на литературата във Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“.

Откъси от книгата ще четат: дипломати, преподаватели
и студенти от специалност „Полска филология”, ученици от Полското училище в София, поляци, живущи в София
и софиянци.

„Моралът на госпожа Дулска“ е съчетание от комедия
и трагични елементи. Главнaта героиня – госпожа Дулска –
е лицемерен, двуличен, фалшив, алчен персонаж, неспособен да прояви доброта. Тя презира бедните, слаби и чувствителни хора. Героинята иска другите хора да смятат нея
и семейството ѝ за прилично и образцово, но истината е съвсем различна. Нейното отношение, наречено „дулшчизна“, означава живот в лицемерие. Тя си затваря очите за романса на сина си със слугинята Ханка, само и само той да не обикаля нощните заведения (всъщност Дулска не може да си представи брака на Збишек с Ханка, тя го счите за позор за семейството и оскверняване на честта). Проблемът идва, когато Ханка забременява. В драмата откриваме комедия и горчива ирония, майсторско изобразяване на характери и усет към езика, но преди всичко универсално морално послание, което в името на честността и справедливостта ни кара да осъждаме злото. Изкуството на Заполска обогатява полската литература с важна социална рефлексия.

Габриела Заполска (1957-1921) е полска актриса, писателка и публицистка. Представителка на полския натурализъм, която в творчеството си се подиграва с моралното лицемерие на буржоазията. Тя авторка на много сатирични комедии, пиеси и романи.

В Полша четенето е инициирано и се провежда от 2012 г. под почетния патронаж на президента Анджей Дуда и съпругата му Агата Корнхаузер-Дуда. Участниците, донесли българското издание на драмата или оригиналното полско издание, ще получат в тях специално изработен за събитието печат от тазгодишното събитие.

 

Заповядайте!

Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец“ № 12, вход свободен

Организатори: Полски институт в София, Посолство на Република Полша в София, Съюз на есперантистите в България, Факултет по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“ и  Полско училище в София

 

* Проявата ще се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки, препоръчани от Министерството на здравеопазването: заетост на местата до  50%, настаняване на зрителите през един стол, спазване на физическа дистанция от 1,5 м, задължително носене на маски и дезинфекция на ръцете при влизане в обекта.