Loading Map....

Дата/час
24/11/2016
16:00 - 17:30

Място
Библиотека на Нов български университет
ул. „Монтевидео“ 21
София

Категория


Разговор за творчеството на Теодора Димова в НБУ

Център за книгата и издателство „Сиела“ ви канят на среща разговор с писателката Теодора Димова, чийто творчески път сам по себе си е събитие в най-новата българска литература. Тя ще се проведе на 24 ноември 2016 г. от 16.00 ч. в книжарницата на корпус 1 в Нов български университет. Водещ е Яна Петкова.

Събитието е част от гостуването на „Сиела“ в университета в периода 14-30 ноември 2016 г. и всеки, който направи покупка на книга от издателството, ще получи подарък.

Теодора Димова е автор на 9 пиеси, играни в различни театри в страната и чужбина. През последните години излизат романите ѝ „Емине“, „Майките“, „Адриана“, „Марма, Мариам“. „Майките“ печели Голямата награда за източноевропейска литература във Виена през 2006 г. Има повече от 10 издания у нас и е публикувана на редица чужди езици, между които немски, френски, руски, полски, унгарски, словенски, а отскоро и чешки. „Адриана“ е преведена във Франция и Чехия. През 2010 г. „Марма, Мариам“ печели националната награда за литература „Хр. Г. Данов“. Теодора Димова е колумнист към портал „Култура“. В края на 2013 г. излезе и романът ѝ „Влакът за Емаус“, а в края на 2015 г. – есеистичният сброник „Ороци“, вдъхновен от обява, която Теодора Димова случайно вижда в телевизионен репортаж: „Давам ороци по български език“. В изданието са разгледани редица наболели днес теми като липсата на култура, образованост и възпитание не само сред подрастващите, но и сред голяма част от „порасналите“ у нас. До броени дни на българския книжен пазар ще се появи новата ѝ книга – повестта „Първият рожден ден“.

Транспорт до НБУ: автобуси № 45, 73, 111 или 260, както и маршрутни таксита № 27 или 29.