Loading Map....

Дата/час
22/04/2015
18:00 - 19:30

Място
Книжарница „Приятели“ – Стара Загора (2)
бул. "Цар Симеон Велики" 118
Стара Загора

Категория


Румяна Пенчева гостува на маратона "Четяща Стара Загора"

В рамките на ежегодния „Поход на книгите” и десетия Маратон „Четяща Стара Загора” 2015 г., Национален литературен музей – София, Библиотека „Родина” и РБ „Захарий Княжески”, с подкрепата на Община Стара Загора Ви канят на премиера на книгата „Спомени за моите съвременници“ на Стилиян Чилингиров и среща с редактора й Румяна Пенчева, изследовател на българската литературна история!

Едва ли има друг български културен деятел, който толкова автентично, подробно и с удивително чувство за историчност да e документирал своите впечатления за съвременници и събитията, на които е бил свидетел, като Стилиян Чилингиров.

В „Моите съвременници“ и „Между малки и големи“ ни се разкрива широка панорама на случващото се в обществения и културния живот не само в столицата, но и в национален мащаб. Интригуващи са наблюденията на мемоариста върху литературни приятелства, обществени и писателски кавги, успехи и провали на книги и автори, за конкретни личности. Чилингиров не спестява и оценки за случващото се. И най-важното – той се стреми към обективна характеристика на събитията, поставя ги в контекста на цялостния интелектуален живот, не разкрасява или омаловажава фактите. Точно тези качества правят и спомените му документи, на които може да се вярва, които могат да бъдат надежден източник на сведения за културната ни история от първите четири десетилетия на ХХ в. Трябва да признаем, че тя все още не е написана, а само частично документирана„, представя книгата Румяна Пенчева.

В разговор с Владимир Русалиев по повод спомените си, Чилингиров казва:

Аз се затворих в тази стоя и работих тъй, както никога друг път. А в дневника си отбелязва: Така, както предлагам спомените си, приличат на блок от руда. От тях не е очистено всичко, което трябва да отпадне. Това оставям на бъдещето.

Първият том съдържа спомени за старозагорските поети Кирил Христов и Димитър Подвързачов, вторият – за Георги Бакалов!