Loading Map....

Дата/час
22/05/2018
19:00 - 20:30

Място
Музея за история на София (Централна минерална баня)
Център 1000
София

Категория


Скритите букви: откриване

 В Музея за история на София (Централна минерална баня) се дава началото на проекта на Фондация „Прочети София“ – Скритите букви / Hidden Letters, който съчетава поезия, типография и градска среда и създава нови места за четене в столицата.

Между 22 и 28 май 2018 г. ще бъдат поставени 12 оригинални пейки с формата на буквите от кирилицата (Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я), без графичен аналог в латиницата и гръцката азбука. В идните дни ще бъде активна и карта, която ще обозначава местата, на които са поставени пейките.

Прикрити в центъра на града, пейките ще очертаят и своеобразен маршрут от някои от най-интересните и значими имена в съвременната българска поезия, като Мирела Иванова, Георги Господинов, Силвия Чолева, Цочо Бояджиев, Надежда Радулова, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Стефан Иванов, Мария Калинова, Петър Чухов, Галина Николова, Никола Петров и Анна Лазарова. При всяка пейка ще бъде поставено по едно стихотворение вдъхновено, посветено или въображаемо свързано с дадена буква.

Проектът „Скритите букви“ на фондация „Прочети София“ се реализира с финансовата подкрепа на „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.“ на Национален фонд „Култура“.

Партньори: Next Page Foundation/„Къща за литература и превод“; Studio Komplekt, Generator; Сдружение за градски читални/ Читалнята / Chitalniata; Литературна карта на София; Prototype SGEB; Metroreklama.

Графична идентичност от Студио Ентусиазъм и уебсайт от Редизайн.