Loading Map....

Дата/час
08/09/2014
19:00 - 21:00

Място
Сохо/Soho
ул. Искър 4
София

Категория


SoReadable: Владимир Зарев

SoReadable e поредица литературни четения в уютна атмосфера и любима част от културната платформа на SoHo.

Представяме ви един автор, който ни развълнува дори преди да потънем в книгите му, само с присъствето си. Владимир Зарев провокира интелекта и емоциите ни със забележително богат език и неудържимо въображение.

Когато книгата му „Разруха“ излиза в Германия, критиците там го обявяват за „романа на промяната в цяла Източна Европа“. А Зарев наричат българския „Балзак“ и го сравняват с Достоевски и Томас Ман. Трилогията му – „Битието“, „Изходът“ и „Законът“, също преведена и издадена в Германия, разказва по необикновен и вълнуващ начин българската история от края на 19в. до влизането на страната в ЕС. За да завърши последната си книга – „Законът“, Зарев печели най-голямата немска стипендия за литература, която се дава от Баварското министерство на културата за особени постижения, а немската телевизия ZDF създава филм за него, който излъчва няколко пъти. Немският му преводач Томас Фрам, овладял до съвършенство спецификите на езика ни, твърди, че „нито Гюнтер Грас, нито друг съвременен немски писател може да се мери с Владимир Зарев.“

По мотиви от „Битието“ е създаден сериалът „Дървото на живота“, а сега предстои заснемането на филм по „Разруха“. Попитан как е дръзнал толкова млад, преди 30, да започне „Битието“, той отговаря: „Бях безотговорен, наивен и глупав. Точно затова се реших да потъна в „Битието“. Романът се развива във Видин, а централно място в него заема река Дунав. „Реката е от най-важните и красиви метафори, до които съм се докосвал. Тя винаги е различна. Затова древните мъдреци казват, че не можеш да се изкъпеш два пъти в една и съща река. Но тя винаги е и еднаква – точно както изменчивостта и постоянството на човека. Той непрекъснато се променя и винаги остава същият“.

Дори и вече да си запознат с възхитителното му творчество, пак си заслужава да дойдеш.

Вход свободен и водещ към градината

Бар: домашна лимонада, сангрия, студена биричка и току-виж още нещо.