Loading Map....

Дата/час
07/10/2015
17:00 - 18:30

Място
Културен център Г8


Категория


Среща с МАЛГОЖАТА ГУТОВСКА-АДАМЧИК и представяне на "13-а пряка"

13-А ПРЯКА“
Поредица „Европейски разказвачи ХХ-ХХІ век“
Превод: Милена Милева
Издателска къща „Емас“

 

Българските ученици и любителите на полската литература  имат възможност да се срещнат с писателката Малгожата Гутовска-Адамчик, авторка на книгата „13-а пряка” (превод – Mилена Милева).

Книгата „13-та пряка“ разказва историята на три съученички – Агата, Клаудия
и Зоша, които са толкова различни, че трудно бихме повярвали, че пътищата им някога ще се пресекат. Тя ни посочва трудния път към приятелството и към съзряването, разказва за търсенето на щастие и не винаги розовото ежедневие на тийнейджърите.  За любовта и за болката от предателството, написана на близък до младите език.

За мен е голяма чест, че моята повест „13-та пряка“ излиза в България. Благодарение на това ние – аз и Вие, моите читатели – ще се запознаем. А може би ще станем и приятели? Защото повестта ми е за млади хора. (…) Повестта „13-а пряка“ разказва за трудното приятелство на три много различни момичета. Всъщност те са четири, но четвъртото не казва нито дума. То е в кома.(…)

Точно затова пиша, за да покажа на моите читатели пътища за излизане от различни сложни ситуации. Мечтата ми е романите за тийнейджъри да ги четат и родителите, понеже те често нямат никаква представа какво правят и какво преживяват децата им.

Бих искала четенето на моя роман да Ви подтикне да усетите проблемите на другите, да Ви помогне да намерите приятелството и да Ви предупреди, че е опасно да пилеете най-интимните си преживявания. Помнете, около Вас има добри хора, които могат да Ви помогнат, трябва само да ги потърсите. (Малгожата Гутовска-Адамчик)

Малгожата Гутовска-Адамчик завършва театрознание в Театралната академия във Варшава. Дебютира като сценарист на сериал. Автор е на над десет повести за възрастни и деца. Популарност ѝ донася тритомната поредица „Сладкарница „При амурчето“. По нейната микроповест „Как да убием тийнейджърката (в себе си)?“
е поставен театрален спектакъл. За книгата си „13-а пряка“ авторката получава наградата на полската секция на  Международния съвет за детско-юношеска литература (IBBY) в категорията „Книга на годината 2008” и е включена в Каталога на най-добрите книги, издаван от Международната детско-юношеска библиотека на ЮНЕСКО.

12.00 ч., 15 СОУ „Адам Мицкевич“

17.00 ч., Културен център Г8, ул. „Гладстон“ №8, вход свободен

Организатори: Полски институт в София съвместно с Издателска къща „Емас“