Loading Map....

Дата/час
05/09/2017
19:30 - 21:00

Място
Експозиция „Енчо Пиронков“, Старинен Пловдив
ул.Васил Кънчев 1
Пловдив

Категория


Среща с писателя Мирча Картареску в Пловдив

ЕВРОПЕЙСКИ ПИСАТЕЛСКИ СРЕЩИ  – ПЛОВДИВ 2019

с подкрепата на Община Пловдив представя в Пловдив писателя Мирча Картареску (Румъния)

Гостува едно от големите имена в европейската литература, румънският  поет, белетрист, есеист, литературен критик и публицист  Мирча Картареску.

Той е роден  на 1 юни 1956 г. в гр. Букурещ. Професор в Букурещкия университет в катедрата по румънска литература. Има издадени 30 книги с поезия, проза, есета и публицистика. Превеждан е на 22 езика. На български език са излезли  книгите с проза:  „Носталгия“, „Защо обичаме жените“, „Ослепително. Лявото крило“, „Ослепително. Дясното крило“, както и интегралното издание на трилогията „Ослепително“. Подготвя се издаването и на последната му белетристична книга „Соленоид“. Носител е на редица литературни награди в Румъния, Молдова, Италия, Германия, Сърбия, Швейцария, Испания и Австрия.

Иван Станков пише:

„Светът на Мирча Картареску е построен върху много литература. Но и върху познания от различни области на науката като физика, биология, медицина, психология. Книгите на Мирча Картареску са във война с лошата симетрия на вселената, включително и на човешката вселена. Изправят се срещу идеята за реалността като единствено вместилище на човека. Те излъчват и убийствена носталгия, но и много светла надежда, разгръщат възможно най-широк езкистенциален регистър. “

И тестът, и човекът на Мирча Картареску са лабиринтни. Този художествен свят изисква търпеливи и подготвени читатели, каквито несъмнено има достатъчно и сред българската читателска публика.

Събитието е част от културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.