Loading Map....

Дата/час
26/02/2014
18:00 - 19:00

Място
Книжарница Хеликон-Център Пловдив
ул. Княз Александър Батенберг 29
Пловдив

Категория


Среща разговор с Весела Ляхова в Книжарница Хеликон-Център, Пловдив

След официалното представяне на романа „Бежанци” през ноември 2013 г., авторката Весела Ляхова отново ще гостува в Пловдив. На 26.02.2014 г. от 18 часа тя ще се срещне с почитатели на романа си  в книжарница „Хеликон” на ул. „Княз Александър Батенберг” № 29. Ще се проведе разговор, писателката ще отговаря на въпроси и ще даде автографи.

Романът „Бежанци” е първият роман на авторката, но предизвика читателския интерес с непознатата тема от недалечната ни история, белязана с много страдания и неудобни истини. Творбата бе номинирана за наградата „Хеликон” за 2013 г., предстои да бъде представена и на Международния фестивал на първите романисти в Будапеща.

Весела Ляхова е родена през 1961 г. в град Пазарджик. Други книги от нея: „До слънцето“ (1993), „Живот мисия. Книга за проф. д-р Цеко Topбов“(2001). Публикува в централния печат и в интернет разкази и театрална критика.

Романът на Весела Ляхова впечатлява първо със смелостта на автора да избере тема, която не е от „романтичната част“ на българската история. Защото е от болезнената й част, която след толкова години все още не спира да напомня за белезите по образа на идентичността ни. След това впечатлява умелото водене на повествованието из дебрите на един „обективен корелатив“, който женският почерк в романистиката по-скоро отбягва. „Бежанци“ иска да се чете като сага — сага за времето, когато оцеляването е жизнена философия, но и нищо неструващ сигнал на подсъзнанието, заглушен от повика на кръвта.

Проф. д.ф.н. Цв. Ракьовски