Loading Map....

Дата/час
23/09/2015 - 25/09/2015
17:30 - 21:00

Място
Клуб-книжарница Перото (НДК)


Категория


Световноизвестният писател Миленко Йергович в България

Издателства „Жанет 45“, „Летера“ и „Панорама“ представят Миленко Йергович в България.

Връчване от името на ВУАРР на почетен знак за принос към миротворчеството и световната култура.

Представят:
Митко Новков (литературен критик)
Жела Георгиева (преводач)
Рада Шарланджиева (преводач)
Русанка Ляпова (преводач)

Критиката определя творбата като „големия роман“ в литературите на Стария континент през последните години, а Миленко Йергович – като европейския Маркес.

„Орехови двори“ (издателство „Летера“, 2015, превод от Рада Шарланджиева) е знаков роман в творчеството на световноизвестния писател Миленко Йергович, който повежда читателя през силно политизираната и драматична история на Западните Балкани от разпадането на Османската империя, през бомбардировката на Дубровник в началото на 90-те години на ХХ в., до наши дни.

„Сараевско Марлборо“ (ИК „Жанет 45“, 2015, превод Русанка Ляпова) разказва за „нормалния живот при ненормални обстоятелства“. В Босна и Херцеговина от началото на 90-те години православни, мюсюлмани и католици съжителстват в разбирателство от векове: кои са добрите и кои – лошите, когато чужди политически кроежи ги изправят едни срещу други с оръжие в ръце? Лесен отговор няма и Миленко Йергович показва защо в този сборник с картини от делника през войната.

„Буик ривера“ (издателство „Панорама“, 2012, превод Жела Георгиева) е драматичен разказ за двама мъже, сърбин и мюсюлманин, бегълци в дълбоката американска провинция от последната война в Босна.

„Мама Леоне“ („Жанет 45“, 2014, превод Русанка Ляпова) е естраден хит от 70-те. И навярно най-личната и драматичната от над 40-те книги на “хърватския босненец” Миленко Йергович.

За автора:
Миленко Йергович (1966, Сараево) се ражда и отрасва в Босна, но след студентските си години заживява в Хърватия, където именно се прочува като писател и публицист – през годините сътрудничи редовно както на сараевски и загребски вестници, така и на белградски и сплитски. Първата му публикувана книга е стихосбирката „Обсерватория Варшава“ (1988), най-новите – автобиографичният роман в 1000 страници „Род“ (2013) и сборникът с микроистории „Тъкачницата за коприна на Леви“ (2014). Произведенията му, близо 40 (поезия, проза и есеистика), са преведени на повече от 20 езика, включително български („Мама Леоне„, „Буик Ривера„, „Орехови двори„). Сборникът „Сараевско Марлборо“ (1994) е прозаичният дебют на Йергович, писан за и по време на обсадата на Сараево – той му донася огромна популярност и до днес се смята за негова върхова творба.

 

23 септември 2015 (сряда)
София, Клуб-книжарница Перото (НДК)
среща-автограф, 17:30

24 септември 2015 (четвъртък)
София, Библиотека на СУ
премиера, 18:30

25 септември 2015 (петък)
Пловдив, Студио 1 на Радио Пловдив
премиера, 18:30