Loading Map....

Дата/час
16/11/2015
18:30 - 20:00

Място
Tea House (Чай във фабриката)


Категория


Театър на маса: представяне на Щефан Лак и пиесата "Островът на пеликаните"

Пиесата ще бъде представена от актъорите:

Искра Донова
Дарин Ангелов
Деян Ангелов

Австрийска драматургия в България. Вход свободен.

Алкатраз е хубаво име. Представям си някога да замина за там, за някакъв остров с толкова звучно име. Исла де Алкатраз. Островът на пеликаните. Това би ми харесало. Там ще мога да видя пеликаните. Ятата птици. Чувам шума им. Представям си как седя на някоя близка скала и ги наблюдавам. Как ятата се вдигат във въздуха. Как пеликаните прелитат над главата ми. Как пеликаните отлитат. Аз оставам да седя. Докато повече не мога да ги видя. Докато последният пеликан изчезне на хоризонта, оставам да седя. Просто оставам само да седя.“

Осемнайсетгодишният мексиканец Каве загубва при безумен опит за промъкване в САЩ двата си крака. По същото време в голям европейски град сходна съдба спохожда неговия връстник Томас. И двамата са били в мислите си на път към някакъв нов живот. Дали освобождаването от окръжаващата действителност ще остане само мечта за тях? Дали Каве ще успее при следващия си опит? Дали Томас ще открие своя желан свят?

Издателство БЛЕК ФЛАМИНГО ПЪБЛИШИНГ представя тази пиеса на българските читатели и театрали с желание да помогне да се обогати репертоарът на българските театри с пиеси на младежка тематика, каквито публиката очаква. Дали това ще остане само пожелание?

Щефан Лак е роден през 1981 г. във Виена. Учи публицистика и театрознание. Още първата му пиеса „Затрупан“, написана през 2004 г., е наградена и поставена през следващата година. Това го вдъхновява и той е вече автор на няколко театрални пиеси, които се посрещат с голям интерес. Най-големият му успех е през 2011 г., когато неговата пиеса Състоянието на плажовете за престъпленията на хората спрямо природата е поставена в театъра в Хайделберг и е представена на Пазара за нови драматургични текстове там. Пиесата ме Островът на пеликаните е посветена на вълненията на младите хора и с основание се радва на голям интерес.

„Островът на пеликаните“ е в превод на Владко Мурдаров.
Графичен дизайн – Мария Вълкова.

Това събитие е подкрепено от културната програма на Австрийското посолство в София.