Loading Map....

Дата/час
15/06/2017
19:00 - 20:30

Място
Зала 42, НДК
Площад България 1
София

Категория


Тошо Тошев с нов скандален роман

В средата на месец юни издателство „Ентусиаст“ публикува „Политическа орда“ – романът, с който легендарният журналист Тошо Тошев се завръща на литературната сцена. Броени дни след това, на 15 юни, книгата ще бъде представена от автора, актьора Калин Сърменов и писателите Антон Дончев и Иван Гранитски в Зала 42 в НДК. Работата върху „Политическа орда“ отнема близо две години на автора, а отзивите за романа са повече от обещаващи.

Главният герой в книгата на Тошев е вестникар, който изживява страстна афера в буря от политически и партийни интриги и борба за власт. Иван Гранитски заявява, че романът на Тошев е истинската история за проваления преход в България. Новата книга на Тошо Тошев, без съмнение, ще хвърли камък в литературното блато и ще предизвика турбуленции в социалното пространство не само с предизвикателното си заглавие „Политическа орда“, но и с твърде нелицеприятните си внушения, които ни отвеждат към преки паралели с някои от героите на проваления преход.

За пореден път проличава майсторството на автора да съчетава несъчетаеми на пръв поглед внушения – независимо дали са посветени на преки политически процеси, събития и личности, или на разгръщането на измислени или реални съдби, биографии, любовни истории и т.н.

В своите предишни книги авторът признаваше: „Аз съм свидетелят. Вие сте съдиите“. В тази книга свидетелят е човекът, когото авторът е избрал. Героите в книгата са сенки, които хората от живота хвърлят върху стената – екран на историята. Липса на гражданска смелост? – Не – разширяване на сферата на влияние, която сенките хвърлят върху екрана на историята, пише Антон Дончев за „Политическа орда“.

Тошо Тошев е един от най-известните журналисти в България. Дългогодишната му кариера се превръща в предпоставка за създаването на бестселър, в какъвто се превръща романът му „Политическа орда“ още преди излизането си.