Loading Map....

Дата/час
09/11/2015 - 11/11/2015
18:30 - 20:00

Място
Студио 1 на БНР
Дондуков 2
Пловдив

Категория


Цруя Шалев гостува в България

ИК Жанет 45 представя Цруя Шалев (Израел) и романа й „Любовен живот“

Един от двайсетте най-добри романа, написани през последните четиридесет години.“
~ Der Spiegel

Премиери:
Пловдив: 9 ноември 2015 (понеделник),
18:30, Студио 1 на Радио Пловдив
Със съдействието на Читалище „ШАЛОМ АЛЕЙХЕМ-1945“ – Пловдив

София: 11 ноември 2015 (сряда),
19:00, Зала „Мати Ди“, малкото НДК

Приветстван от Tel Aviv като „един от най-вдъхновените романи, писани някога в израелската литература“, „Любовен живот“ на Цруя Шалев описва историята на млада омъжена жена, въвлечена в необуздана любовна връзка с възрастен мъж, който е, както изглежда, стар семеен приятел. Връзката им започва бурно, изпълнена с еротика, безумие и обсебеност. Яа’ара изпада във водовъртежа на дълбоко стаени, но измъчващи я чувства и мисли. Тя става жертва на собствения си тревожен вътрешен живот и всичко, което й се случва (описано в сегашно време) изглежда като една безкрайна халюцинация.

В продължение на четири месеца романът оглавява класациите на Израел и с бурно одобрение е публикуван на двадесет и пет езика. Хипнотичен и страстно тревожен, Любовен живот пресъздава крайно субективния свят на обсебения любовник и въвлича читателя във водовъртеж от емоции, едновременно привличащи и отблъскващи, от който не можем да се откъснем. Обявен от Der Spiegel за „един от двайсетте най-добри романа, написани през последните четиредесет години“, Любовен живот отбелязва дебюта на един „мъдър и неподправен талант“ (Washington Post).

За автора:

Цруя Шалев е родена на 13 май 1959 г. в кибуца Кинерет (Галилея). Цруя завършва висше образование с магистратура по изучаване на Библията. Тя работи като писател, издател (издателство „Кешет“) и преподавател. Живее в Йерусалим. Омъжена, с две деца. Книгите й са преведени на 25 езика. През 1989 г. издава първата си и единствена засега стихосбирка, An Easy Target for Snipers („Лесна мишена за снайперисти“). Следва романът Dancing, Standing Still (1993), който все още не предвещава голям успех, но „Любовен живот“ (1997) предизвиква истински фурор в Израел и изстрелва авторката в международна орбита. Романът печели редица литературни награди (немското списание Der Spiegel го определя за един от двайсетте най-добри романа, написани през последните четиредесет години) и милиони читатели по света. Книгата е филмирана в Германия през 2008 г.