Loading Map....

Дата/час
11/03/2017
14:30 - 17:00

Място
Гьоте институт
ул. Будапеща №1
София

Категория


Уикипедия Редактон: Да почетем великите жени от историята ни

Участавай в Уикипедия редактон “Паметни жени” на 11 март в библиотеката на “Гьоте институт”. В момента има съществени пропуски в информацията, достъпна в Уикипедия, за жени-исторически личности, които са били част от движението за правата на жените в България, както и на онези, проправили пътя за други жени в сферата на образованието, правото, архитектурата, изкуството и науката.

Помогни ни да създадем и редактираме статии, посветени на постиженията на жените в историята ни, за да попълним липсващите статии за българки в Уикипедия или да обновим вече съществуващите. Твърдо вярваме, че за великите българки има място онлайн, в учебниците, в градската среда и навсякъде, където ще вдъхновят ново поколение от жени в науката, политиката, архитектурата, изкуството и публичното пространство изобщо. Само с общи усилия можем да гарантираме, че това ще се случи.

На място ще получиш материали, с които да работиш, както и напътствия в редактирането. Единственото, което трябва да носиш със себе си, е личният ти компютър. Ако нямаш възможност да го направиш – пиши ни, за да се погрижим да осигурим друг.

В Редактонa можеш да се включиш, като:

* Напишеш нови статии, свързани с жени или постижения на жени.
* Редактираш съществуващи статии. Редакцията включва допълване, подобряване на стила, поправяне на грешки (фактологични и езикови), добавяне на източници и илюстрации.
* Категоризираш съществуващи статии за жени, за да се намират по-лесно.
* Преведеш на български статии, които не съществуват или като преведеш на други езици статии за българки с международно значение.

Специален участник в събитието ще бъде Жюстин Томс, която е сред пионерите в българския уеб, преподавател онлайн комуникации в НБУ и уикипедианец-ентусиаст на тема свободно знание и достъп до знание и образование за всеки. От нея ще получиш много ценни съвети и напътствия за това какво е да бъдеш редактор в Уикипедия и как да продължиш да участваш и след края на събитието.

За повече информация за редактона и за идеи за теми или жени-исторически личности погледни тук: https://goo.gl/6nIRd9

Събитието е подкрепено от Уикипедия България. Парнтьори са Goethe-Institut Bulgarien и MOVE.BG.