Loading Map....

Дата/час
23/03/2017
18:30 - 20:00

Място
Нова конферентна зала на СУ
бул. Цар Освободител №15
София

Категория


Задочни репортажи за Георги Марков

Ще се опитаме да разкажем всичко това отново, защото някому някой ден може да е нужно…

За журналиста Георги Марков е говорено и ще се говори. Неговите „задочни” репортажи продължават да бъдат болезнено огледало на една „задочна” България четири десетилетия по-късно.

Личността и творецът Георги Марков обаче сякаш остават в сянката на политическия дискурс. Изключително талантливият писател създава конкретна, достъпна проза, изчистена от академичен жаргон или абстракция. Сборниците с разкази и новели

„Портрет на моя двойник” (1966 г.) и „Жените на Варшава” (1968 г.) са върхови постижения на българската белетристика. Едноименните новели са сред най-доброто, сътворено от Г. Марков и имат запазено място не само в родната, но и в европейската модерна проза.
За „този” и „онзи” живот, за истините, изречени с най-фините инструменти на словото – издателство „Сиела” ви кани на публична дискусия, посветена на Георги Марков твореца, Георги Марков човека.

В разговора ще участват журналистът, писател и биограф на Георги Марков Димитър Кенаров, писателят дисидент Димитър Бочев , режисьорът Дочо Боджаков, проф. дфн Инна Пелева. Модератор е критикът и писател Ангел Игов.