Loading Map....

Дата/час
25/10/2016 - 10/11/2016
18:30 - 20:30

Място
Център за култура и дебат „Червената къща”
ул. „Любен Каравелов” 15
София

Категория


Започва Мигратон: литературни четения за миграцията

В Центъра за култура и дебат „Червената къща” започва „Мигратон”: серия от три публични литературни четения на класически и съвременни книги, които разказват за миграцията, последвани от дискусия за миграцията. Те ще се състоят в Червената къща и Къщата за литература и превод.  „Мигратон” е част от програмата на фестивала „Между хората и културите”, който представя изкуството и културата на местни, бежански и мигрантски общности в София и ще продължи до декември.

Голямото движение на хора днес често ни изглежда като безпрецедентно събитие. Но имаме богат избор от класическа и съвременната художествена литература, в които миграцията е основна тема и към които можем да се обърнем, за да осмислим случващото се сега. От „Одисеята“ на Омир до „Пътеводителя на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс, от „Бежанци“ на Иван Вазов до „Сатанински строфи“ на Салман Рушди – стотици добри книги говорят за миграцията заради войни, бягство от преследване, или в търсене на по-добър живот.

По време на „Мигратон” всеки може да прочете откъс от книга – класическа, модерна или съвременна, българска или чуждестранна, прозаична, поетична или комиксова – която представя опита на мигрантите. Да четем и обсъждаме заедно тези книги е възможност да разберем по-добре какво е миграцията, какъв е опитът на мигрантите, както и нашите мисли и чувства в актуалния исторически момент.

Трите публични четения за миграцията ще се състоят на 25 октомври и 3 ноември в Червената къща и на 10 ноември в Къщата за литература и превод. Те разглеждат темата от различни ъгли. Ще бъдат четени произведения, които разказват за миграцията през 19 и 20 век от африканските и европейски страни в средиземноморския регион към Европа и САЩ, за днешното движение на хората от Близкия изток, които търсят убежище от войните, за източноевропейската миграция на Запад след 1989, и др.

Ще четем и говорим за съвременни произведения, но ще разгледаме и класически текстове от литературния канон и може би ще се изненадаме в колко от тях миграцията е централна тема, сюжетен детайл, който задвижва драматични действия, завръзка, която достига до съдбоносен завършек. Ще говорим за разкази от първо лице, но и за мащабни обобщения на исторически периоди и ще използваме текстовете, за да направим социален анализ на случващото се сега.

Освен литературните четения на 17 ноември в Червената къща ще се състои и дискусия „Мисли в движение – как да говорим за миграцията?“ с участието на писателя Хайри Хамдан, социолога и изследовател на миграцията Анна Кръстева, както и с журналисти и четящи хора. Тема на дискусията е начинът, по който говорим за миграцията. Ще търсим отговор на въпроса: склонни ли сме на разговор, който не идеализира, не говори за жертви, но и отива отвъд предразсъдъците и обобщенията?

Можете да участвате в „Мигратон” като предложите откъс от своя любима книга, в която се разглеждат темите за движението на хората в пространството на e-mail  [email protected] и във фейсбук групата „МИГРАТОН” https://www.facebook.com/groups/migraton/, където представянето и обсъждането на художествените текстове вече тече. Включете се в издирването и обсъждането на книги и ни припомнете за произведения, които говорят за миграцията. Или просто елате на публичните четения и прочетете откъс от книга, избрана от нас.