Loading Map....

Дата/час
25/05/2015
18:00 - 21:00

Място
НДК
Площад България 1
София

Категория


"Живият Христо Стефанов" - представяне на книгата "Присъствия"

„ЖИВИЯТ ХРИСТО СТЕФАНОВ” се нарича паметната вечер, посветена на големия български художник,  в зала 7 на Националния дворец на културата (НДК).
Проявата е част от инициативата „Възраждане на българския дух” и се организира от НДК, издателство „Захарий Стоянов”, федерация „Култура и медии” и Националния литературен салон „Старинният файтон”.
Ще бъде представена книгата „Присъствия”. Това издание, отвън наподобяващо на албум, е „построено” върху разговори на Христо Стефанов с проф. Чавдар Попов „за значимите присъствия в живота, изкуството, стенописа и за превратностите на съдбата”. Необикновена е не само самата книга, но и фактът, че тя ще бъде представена в залата със знаменития стенопис на художника „Огънят” (1981 г., фреско, 94 кв. м.).


Както пише проф. Чавдар Попов книгата „Присъствия” възниква от „нищото”. С Христо Стефанов го свързва дългогодишно познанство и приятелство, и разговорите му с него са интересни, тъй като той е сред онези художници, които освен природен талант притежават и богата култура. Той не само умее да формулира и аргументира собственото си творческо кредо, но се интересува и от най-различни философски, културни, религиозни, художествени, естетически и социални проблеми. И двамата решават да записват разговорите си, за да не потънат безцелно в небитието. И благодарение на това сега имаме една мъдра и богата с мисли книга, която не само разкрива житейския и творческия път на Христо Стефанов, не само навлиза в съкровените аспекти от процеса на раждането на картините му, но и показва отношението му към кардиналните проблеми на изкуството и културата, носи и злобата на деня.

Публикуването на книгата е дан в неговата светла памет – смятат проф. Попов, художникът-оформител Жеко Алексиев и издателите от„Захарий Стоянов”.