Loading Map....

Дата/час
09/03/2017
18:30 - 20:30

Място
Център за култура и дебат „Червената къща”
ул. „Любен Каравелов” 15
София

Категория


Журналистите между политика, активизъм и професионални стандарти

Модератор: Илия Вълков, BiT телевизия

Поканени за участие са журналистите: Иван Бакалов (е-vestnik.bg) Иво Беров, Велислава Дърева (в-к „Дума”), Емилия Милчева, дългогодишен журналист и настоящ ПР на „Да, България” и Бетина Жотева, член на Съвета за електронни медии (СЕМ).

„На първо място сме хора и на второ – журналисти. Обратното значи, че нещо не е наред с нас”, заявява бившият репортер и колумнист на „Ню Йорк Таймс” Том Уикър през 1992 г.

Думите му звучат още по-актуални в днешния контекст, когато в САЩ се водят открити бойни действия между медии и правителство и все повече журналисти открито заявяват своите граждански и политически убеждения – за добро или лошо.
Флиртът между медиите и политиката не е нищо ново и за родната политическа сцена. И в контекста на предстоящите избори на 26 март, политизацията определено „крачи редом“, дори и до тези, които на теория трябва да се ръководят от принципите на обективност и безпристрастност.
Многобройните журналистически имена в партийните листи, гръмките изказвания в подкрепа или срещу различните политически движения, циркулиращи из социалните мрежи и скритите послания от страниците и ефира на различни медии, претендиращи за обективност, не остават скрити за публиката.

Ето защо, отново е назрял моментът да си зададем някои от вечните въпроси, които рядко намират еднозначни отговори в теорията и практиката на журналистиката.

Можем ли да си позволим да сме „хора”, когато е замесена политика? Да защитаваме позициите на дадени политически партии, да критикуваме други на партизанска основа, да участваме в партийни листи или да обслужваме комуникационно политически движения? Да бъдем активисти, дори и не в областта на директните политически сблъсъци? Съществува ли път назад от политиката към медиите или скъсването с журналистическата професия е окончателно, щом веднъж прегърнем политическа кауза?

Събитието се организира от Асоциацията на европейските журналисти-България и Център за култура и дебат „Червената къща”.